Še dolgo bo treba kresovat, da bi kaj zaleglo. DDH(*) navkljub.

Prvi maj je od nekdaj. 130 let pa je ravnokar minilo od »Haymarketskega izgreda« v Chicagu. Ob 150 letnici bodo praznovali tudi roboti in njihovi človeški sužnji, če bo šlo tako naprej.

Prav za konec letošnjega projekta Radio Kričač pa še tale reminiscenca na delavski praznik in njegovo moč, moč sindikatov: Deset dni je minilo od prvega maja. Najbrž smo v tem času že vsi pozabili nanj, Tudi to, da je Zoran Janković, slavnostni govorec na prvomajskem Rožniku naravnost revolucionarno poudarjal, da … »Danes govorimo o migrantih, o brezposelnih, o tistih, ki živijo na robu in pod robom revščine. Govorimo pa tudi o tem ali bomo mladim generacijam zapustili tako lep planet, kot ga imamo sedaj,«… in še, da… »Zadnjih 20 let govorimo o kapitalu, ampak tisti, ki ne vedo, kaj je najpomembnejši kapital, ne vedo nič. V vsakem podjetju, mestni upravi, javnem sektorju je socialni, človeški kapital najbolj pomemben. Katerokoli podjetje, ki se razvija in ima svojo vizijo, je v sodelovanju z vsemi zaposlenimi ustvarilo prav to – človeški kapital.«
Čas je, da iščemo novo družbeno ureditev, je še pribil. Človek, ki ima tako rekoč vse v rokah. Morda pa je res pravi, da Svet vrže s tečajev. Ampak prej bo vse to preračunal… do hipa, ko bo pri srcu, ki je največkrat na levi (če to sploh še kaj pomeni?), nekaj zaplapolalo, zanihalo, utripnilo za kak nihaj več…

Res pravi »kapsl« pa je bila ministrica za delo. Kot da je z onega sveta: »Delavske pravice niso samoumevne in da je treba na tem področju še veliko narediti.« Tam, v njenih pisarnah so namreč naredili dokument o dostojnem delu za vsakogar; pa belo knjigo o penzijah tudi. Premlevali so ju tudi v ugodnem, prijetno dišečem okolju v dobri družbi – ob srednje pečenem gosposkem kosu govedine pri Kralju žara, tam na Trubarjevi. Delavska ministrica pri Kralju. Ne sliši se slabo.

Pripravili smo nekaj video vtisov, tako za spomin in morda tudi opomin, z letošnjega prvomajskega kresovanja na ljubljanskem Rožniku.
V pogovoru ob kresu na Rožniku so sodelovali sindikalni vodje Magdalena Muster Pečjak, Jakob Počivavšek, Lidija Jerkić in Evelin Veseljak. Spraševal jih Andrej je Pengov.

/(*) DDH = dobra, tudi dobrodelna delavska hranilnica. Ja, kaj ima pa ta s tem? To tudi nas zanima./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *