Yellowstone, Razredni sovražnik in prenovljena opera

Zadnja oddaja v letošnjem nizu

Sedemnajsto oddajo Umetnost KAOSa, zadnjo v letošnjem nizu, smo začeli na drugi strani luže. Z Generatorjem, prvo rubriko tega današnjega triptiha, smo se podali v eno največjih stvaritev na svetu, v umetnino, ki jo je oblikovala narava. Naš urednik Aljaž Pengov Bitenc je namreč obiskal ameriški narodni park Yelowstone, ki buri človeško domišljijo in vznemirja umetnike ter nagovarja znanstvenike. V Izostritve smo tokrat povabili dva iz 4f razreda, Željka Hrsa, ki je pred 30 leti in tudi danes v komadu Razredni sovražnik upodobil lik Muja ali Mujota in Borisa Kosa, ki v novi, Šeparovičevi postavitvi igra Buta, najhujšega dripca v tem razredu. Tudi s tretjim delom te sklepne oddaje smo se podali v gledališče. Tokrat v glasbeno in plesno. V pravkar odprto prenovljeno stavbo SNG Opera in balet Ljubljana. V pogovoru z gospo Darinko Lavrič Simčič, pomočnico umetniškega vodje baleta Ireka Mukhamedova in vodjo baletnega studia smo se Spogledovali s prvimi nastopi baletnikov na prenovljenem odru.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.

Narodni park Yellowstone je prvi nacionalni park v Združenih državah Amerike. Ustanovljen je bil marca leta 1872, po večletnih prizadevanjih raziskovalcev tistega dela ameriškega kontinenta in obsega slabih 9000 kvadratnih kilometrov, oziroma skoraj polovico površine Slovenije. Danes ga na leto obišče več kot 3,5 milijona turistov in je skupaj s sosednjim narodnim parkom Grand Teton ena najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti na severnoameriškem kontinentu.

Yellowstone je naravni spomenik večnemu krogu življenja in smrti. Četudi ga je človek hotel ukrotiti, se vedno konča tako, da Yellowstone ukroti človeka. Bodisi nespametni turist stopi v kislinski vrelec in podleže opeklinam, bodisi pohodniki po gozdnih poteh ne upoštevajo varnostnih navodil in postanejo žrtev medvedjega napada. Hkrati pa poteka stalna bitka med željo po čim večjem dobičku in komercializaciji, tako z vidika turističnega obiska, kot tudi komercialnega izkoriščanja termalne energije. Zaenkrat je prevladovala zdrava pamet, tako da ne glede na množičnost obiska (več kot trije milijoni turistov letno) in neotesanost nekaterih obiskovalcev uprava parka vsako leto zabeleži le minimalno število poškodb ali smrtnih žrtev, pa tudi pritiski, da bi vrelce komercialno izkoriščali do sedaj na srečo niso obrodili sadov.

A dolgoročno nič od tega ne šteje. Znanstveniki so si edini, da je izbruh yellowstonskega vulkana zgolj vprašanje časa. A na srečo geologi čas merijo v tisočletjih, tako da niste še ničesar zamudili. Čeprav pri vulkanih človek nikoli ne ve…

Razredni sovražnik, kultna generacijska predstava osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je v režiji Vita Tauferja decembra 1982 spodnjo dvorano Mladinskega dobesedno spremenila v bojišče in je še dolgo odzvanjala v glavah gledalcev; tokrat, skoraj trideset let kasneje, pa je bil pod selektorskim vodstvom Boruta Šeparovića, ustanovitelja kultne zagrebške gledališke skupine devetdesetih Montažstroj, ki prvič režira v Sloveniji, ta zven zanesljivo, kakopak, drugačen.

Izhodišče Šeparovićevega ustvarjanja je bila torej predstava, nastala po drami Nigela Williamsa in v režiji Vita Tauferja, ki je bila v SMG je bila premierno uprizorjena leta 1982. Režiser Borut Šeparović jo je s sodelavci, med katerimi so tudi dramaturg Tomaž Toporišič ter igralca Marko Mlačnik in Željko Hrs, ki sta pred tridesetimi leti sodelovala pri istoimenski predstavi oblikoval kot laboratorij pomenskega in simbolnega potencial drame Nigela Williamsa, predvsem tistega njegovega dela, ki je povezan s fenomenom nasilja, ki je kaj hitro lahko generator strukturnih sprememb v družbi, prežetih s politično apatijo in popolno odsotnostjo iniciativ.

Predstavo smo podrobneje luščili (ne razbijali,da ne bo pomote) v Izostritvah s pomočjo igralcev Željka Hrsa in Borisa Kosa, ki dva iz zasedbe in ekipe, ki jo sestavljajo še igralci Uroš Maček, Blaž Šef, Uroš Kaurin in Marko Mlačnik ter ob režiserju in nosilcu zamisli Borutu Šeparoviću tudi dramaturg, Tomaž Toporošič, prevajalec angleškega originala Valentin Duša, avtorja dodanih ali/in preoblikovanih delov besedila Vito Taufer in Šeparović, svetovalki za jezik in odrski gib Barbara Rogelj in Nataša Mihoci, asistentki Sanja Spahić in Tina Malič, oblikovalca ton in luči Marijan Sajovic in Albert Bolha ter video tehnik Dušan Ojdanič in maskerka Barbara Pavlin.

Konec minulega tedna so svečanostjo in predstavo imenovano Zlitje stoletij
slovesno odprli prenovljeno stavbo SNG Opera in balet Ljubljana. Častni pokrovitelj je bil dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, slavnostna govornika pa ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Brvar in dr. Boštjan Žekš, ki med drugim v tem vmesnem času opravlja tudi funkcijo ministra za kulturo.

Z gospo Darinko Lavrič Simčič, pomočnico umetniškega vodje baleta in vodjo baletnega studia smo se pogovarjali o otvoritvenem dogodku, pomenu prenovljene matične hiše za baletni ansambel in tudi druga dva umetniška korpusa ter o današnji baletni matinejoi Kdo je najmočnejši na svetu ter sobotni in nedeljski predstavi Pod zvezdami. Napovedali pa smo tudi že postavitev ponovitve opere Traviata in drugo baletno in operno dogajanje v decembru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.