Janković o volitvah, kandidati o sebi

Še vedno ste v družbi Radia KAOS in čas je, da spet pogledamo vrenja v predvolilnem kotlu. Danes je dan gotovo zaznamoval ljubljanski župan Zoran Janković, ki še vedno ni povedal, katera od strank mu je bližje, sicer pa so stranke tudi danes predstavljale kandidate po posameznih volilnih enotah.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo pred volitvami podprl eno ali več strank na levici, o televizijskem soočenju med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo pa je dejal, da se mu je zdelo nežno.

Sicer pa so med strogo stankarskimi aktivnostmi Socialni demokrati danes v Ljubljani predstavili svoje kandidate in kandidatke v tretji in četrti volilni enoti. Med njimi so podpredsednik stranke Igor Lukšič, nekdanja novinarka Janja Klasinc, Tone Colarič, poslanca Dušan Kumer in Tone Rop ter drugi.

Na včerajšnji novinarski konferenci Ženske zveze NSi v Cerkljah na Gorenjskem so članice Nove Slovenije, ki ima v svojem članstvu polovico žensk, poudarile, da bo na letošnji državnozborskih volitvah nastopila s 24 kandidatkami. Ob predstavitvi kandidatk stranke je predsednica Ženske zveze NSi, Ljudmila Novak, poudarila, da ima NSi ženske na zelo pomembnih funkcijah, po teh volitvah pa si na visokih položajih želijo še več žensk.

Jutri pa bodo v Liberalni demokraciji Slovenije predstavili njihove kandidate na zgornjem Gorenjskem. Kandidate bo predstavila predsednica LDS Katarina Kresal, ta stranka pa bo imela svojo predvolilno konvencijo v petek v Cankarjevem domu

Kandidat SDS za poslanca v DZ v 1. okraju 7. volilne enote s sedežem v Mariboru je tudi Vinko Gorenak, ki se je nocoj predstavil v Šmarju pri Jelšah. Kot poslanec bi se Gorenak zavzemal za hitrejši razvoj Obsotelja in Kozjanskega, prioriteta pa bi mu bila hitrejša modernizacija ceste Dramlje-Rogatec. Sicer pa je predsednik SDS Janez Janša danes v Ankaranu predstavil kandidatke in kandidate SDS za 2. volilno enoto.

predsednik stranke ZARES – nova politika Gregor Golobič pa bo jutri na novinarski konferenci predstavil rezultate vprašalnika “Vaše mnenje Zares šteje”, ki ga je stranka na začetku junija poslala na več kot 600.000 naslovov po Sloveniji. Podpredsednik stranke Franci Kek in član koprske Zares Franco Juri, oba kandidata stranke Zares – nova politika za poslanca v državnem zboru, sta na današnji novinarski konferenci opozorila na nekaj dejstev, ki po njujnem poglabljajo sum, da vlada z uradnim odklonilnim stališčem do postavitve dveh plinskih terminalov na Tržaškem, ni mislila resno. Zato sta vladi, še zlasti pa zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu, postavila javno vprašanje, zakaj dovoljujeta nadaljevanje postopkov na italijanski strani.

Poslanka stranke Lipa Barbara Žgajner Tavš pa je danes dopolnila poslansko vprašanje, ki ga je vladi zastavila že 18. julija ko je spraševala o dvojnih državljanstvih, ki naj bi jih imeli štirje slovenski ministri. Šlo naj bi za ministre Dragutina Mateja, Andreja Bajuka, Dimitrija Rupla in Lovra Šturma. Žgajner Tavševa je prepričana, da se vlada izogiba odgovoru, ko od nje zahteva, naj navede zakonsko podlago na podlagi katere je upravičena do tega podatka.

Na današnji novinarski konferenci je predsednik SLS Bojan Šrot komentiral včerajšnjo sejo Izvršilnega odbora SLS, spregovoril pa je tudi o volilni kampanji in o prihajajočem taboru Slovenske ljudske stranke v Celju. Bojan Šrot je med drugim dejal, da so vodilni ljudje v stranki, kot tudi članice in člani, ogorčeni zaradi napadov na stranko, ki jih je SLS doživljala v preteklem letu. Še posebej je komentiral izjavo Janeza Janše o ljudskosti predsednika SLS in dejal, da si predsednik Vlade pač ne more izbirati predsednikov v drugih političnih strankah.

Tudi tokratni pregled sem za Radio KAOS pripravil Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *