Mala drama: Božič pri Ivanovih, poezija avantgardista Vvedenskega

Režija: Oliver Frljić, Dramaturgija: Eva Kraševec

Nocoj je na odru Male drame Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana že tretja premiera v tej sezoni. Uprizorili bodo poezijo takrat 34 –letnega Aleksandra Ivanoviča Vvedenskega Božič pri Ivanovih, delo ki je nastalo leta 1938, to je v tretjem obdobju ruske avantgarde, ki ga je potem zatrla in dobesedno ugonobila sovjetska stalinistična oblast. Po aretacijah in izgnanstvih zaradi »uvajanja politično sovražnih idej in usmeritev v otroško literaturo«, kakor zapiše prevajalec Drago Bajt v gledališkem listu, je ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo leta 1941 na vlaku za evakuacijo v sumljivih okoliščinah tudi umrl. Menda so ga ubili stražarji, ki so spremljali transport.

Predstava Božič pri Ivanovih je prvo sodelovanje Oliverja Frljića s SNG Drama Ljubljana in prvo slovensko gledališko srečanje s tem avtorjem. ki je hkrati tudi scenograf uprizoritve in avtor izbora glasbe. Na novinarski konferenci je med drugim povedal, da je to igro nosil v sebi več kot desetletje, s to dramo se je namreč vpisal na akademijo, ves čas pa mu predstavlja izziv, kako jo prenesti na oder kljub njeni alogičnosti in na prvi pogled težavni uprizorljivosti.

Z uprizoritvijo Božiča pri Ivanovih, igre Vvedenskega SNG Drama Ljubljana nadaljuje rdečo nit sezone z izpostavljanjem idej o pogumu, strahopetnosti in uporu prek uprizoritev, ki tematizirajo in analizirajo napredne gledališke ideje z začetka 20. stoletja, je na tiskovki podčrtal umetniški vodja Eduard Miler, ki visoko ceni izrazno senzibilnosti in estetiko predstav Oliverja Frljića.

Lektorica pri uprizoritvi Tatjana Stanič je pojasnila, da v uprizoritvi »igralke govorijo poezijo; ne dialoga v verzih, kjer se izmenjujejo misli in izjave, ampak dejansko poezijo, kjer je poleg namena treba razumeti tudi asociativne povezave alogičnih sklopov.« To nam je v pogovoru, posebej za Radio KAOS, potrdila tudi dramaturginja in urednica gledališkega lista Eva Kraševec.

Igro Božič pri Ivanovih odlikuje, zagotavljajo avtorji in umetniški vodja, odlična zasedba igralk ansambla SNG Drama Ljubljana, ki v predstavi odigrajo tako ženske kot moške vloge. Na potovanje skozi božično zaznamovano parodijo na videz racionalnega meščanskega sveta, v katerem se logika obrne v alogiko in racionalnost v nesmisel, nas vodijo Iva Babić, Barbara Cerar, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Nina Ivanišin, Sabina Kogovšek Zrnec, Maja Sever, Nina Valič, Tina Vrbnjak in Barbara Žefran.

Kostume je oblikovala Sandra Dekanić, luč je delo Milana Podlogarja, pri uprizoritvi pa sta sodelovali tudi asistentka dramaturginje Nataša Berce in asistentka scenografa Adriana Furlan, uporabljene fotografije z vaj pa so delo Petra Uhana. Na novinarski konferenci sem bil spraševalec Eve Kraševec, snemalec in avtor prispevka Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *