A propos… Kultura in gospodarstvo: Sotošek Štular in Škrabec; Opera, balet in Riko

Peter Sotošek Štular, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana: Ljubljanska opera ima letni proračun nekaj pod 12 mio evrov; od tega sama »pridela« okrog 12% sredstev, ostalo so javna sredstva iz proračuna ministrstva za kulturo; Obisk naših predstav je dober, junija (pogovor je bil posnet v začetku julija; op.p.) so bile naše dvorane polne. Presenečeni smo, da tudi »principielno negativna kritika«, v ničemer ne vpliva na obisk, kar bi moralo biti že samo po sebi izziv za kritiško stroko. Janez Škrabec, direktor gospodarske družbe Riko: Vesel, sem, da v Sloveniji Riko prepoznajo tudi po našem poslanstvu, ki ga v okviru družbene odgovornosti namenjamo kulturi in umetnosti, čeprav v svetu taka poslovna usmerjenost ni nič posebnega...V politiki nisem imel ambicij. Tako zares, nikoli. Izjema je bil moj mladostniški angažma v ekipi Boruta Pahorja, ko je neuspešno kandidiral za predsednika Univerzitetne konference ZSMS, kje sem imel zagotovljeno »ministrsko« mesto. S tistim porazom, ki je bil glede na volilni sistem pravzaprav v naprej izgubljena bitka, sem z angažiranjem v politiki prenehal.

V tokratni oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo, ki je del celoletnega projekta Radia KAOS, s katerim smo na javnem medijskem razpisu uspeli pridobiti podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, sta naša sogovornika Janez Škrabec in Peter Sotošek Štular; Gospoda Škrabca vsaj tem uvodu najbrž ni treba posebej predstavljati; Njegov priimek je neločljivo in tudi že skozi izročilo, gospodarski in kulturni razvoj kraja, povezan z Ribnico in tamkajšnjim, ja, lahko rečemo, že kar sinonimom za ta kraj, pojetjem Riko in seveda s pojmom, ki večplastno opisuje našega sogovornika: filantrop! Gospod Sotošek Štular pa je tisti človek, ki je v treh letih ravnateljskega mandata uspel SNG Opero in balet Ljubljana po mnogih negotovih, turbolentnih letih znova utiriti na pot spoštovanja vredne nacionalne umetniške ustanove z mnogimi ustvarjalnimi, raziskovalnimi in razvojnimi potenciali te zahtevne glasbeno-gledališke umetnosti; Pogovora sta bila zaradi cele vrste okoliščin, posneta v raztežaju pol-četrtega meseca, tako da je ta oddaja kot celota do prve objave nastajala več kot 120 dni; V uredništvu smo namreč vztrajali, da v tej oddaji nastopita skupaj prav ta dva sogovornika; Zakaj tako, povemo v nadaljevanju oddaje, ki jo začenjamo s pogovorom z gospodom Petrom Sotoškom Štularjem.

Neposredni povod, da smo vztrajali pri imenu gospoda Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko, je bil, kot v pogovoru z gospodom Sotoškom Štularjem ne boste ali niste slišali, njegov predlog, da za drugega sogovornika v tej oddaji skušamo pridobiti prav gospoda Škrabca, ki je sedež Rika že dolgo tega preselil v Ljubljano, on pa je domača kraja – najprej Ribnico, potem Ljubljano, končno zamenjal z vilo na Bledu, Po oddaji, zunaj etra, torej v »offu« pa je med morebitnimi imeni, ki s svojim podjetjem podpirajo kulturo in umetnost oziroma ustanove, ansamble ali posameznike, ki ustvarjajo na tem področju in ki bi lahko sodelovala v tej oddaji, takoj zazvenelo Škrabčevo ime.

Namreč, kot nalašč je prav na dan, ko smo se pogovarjali s Petrom Sotoškom Štularjem, ki, kot boste slišali, ne želi biti več ravnatelj »njegove« nacionalne ustanove ali javnega zavoda, če hočete, so bili objavljeni rezultati raziskave podjetja Kline & Partner o najuglednejših slovenskih direktorjih, kjer je direktor Rika zasedel tretje mesto, pred dobrim mesecem pa je bil deležen tudi naziva Manager leta 2017! In to je bila pravzaprav tudi iztočnica za drugi pogovor v tej oddaji, za pogovor s človekom, ki za razliko od mnogih misli, da le uspešno podjetništvo, se pravi dobiček, lahko potegne svet iz krize, pri čemer rad parafrazira svetovnega teoretika ekonomije Paula Krugmana, da nam bo to uspelo z zelenimi tehnologijami. Desetega marca 2016, ko je Ljubljana praznovala poimenovanje mesta za Zeleno prestolnica Evropske unije, je o tem govoril na okroli mizi z naslovom »Odgovorni danes – solidarni s prihodnjimi generacijami« na Ljubljanskem gradu.

To je bila, spoštovani in cenjene, oddaja A propos… Kultura in gospodarstvo, ki je del projekta s katerim smo na javnem medijskem razpisu uspeli pridobiti tudi javna sredstva, ki jih zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Pripravili smo jo Urša in Aljaž Pengov Bitenc ter Andrej Pengov; Naša sogovornika sta bila Peter Sotošek Štular, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, kjer se prav zdaj pripravljajo na novo baletno premiero z naslovom Orfična himna in z Janezom Škrabcem, ustanoviteljem in direktorjem podjetja Riko, ki je to gospodarsko družbo v 21-ih letih, razvil, kot so zapisali žirantje v utemeljitvi naziva Menedžer leta 2017, v v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, s čimer so stkali edinstveni poslovni model.

Hvala za vašo pozornost, spoštovane in cenjeni in na svidenje do prihodnjič, ko se nam obeta pogovor o programih zadnje leto mnogokrat omenjene arhetipske zgradbe – že pred časom lepo obnovljene zgodovinske zgradbe, ki sodi v kulturno izročilo naroda in enega do lokalnih podjetij, ki podpira njeno pestro kulturno življenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *