A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Drnovšček in Vehovec, PGK in LVZK

Mirjam Drnovšček, direktorica PGK: ...Želim si, da občina prepozna, če dela gledališče tak vrhunski program, ki odpira vprašanja in ne »poslušnih ovac«, da je to v njihovo dobro. Človek, ki je kulturen, ki razmišlja, bo vedno ustvarjalen tudi na drugih področjih... Boris Vehovec, podžupan MO Kranj in donedavna kandidat LVZK za novi županski mandat: Prešernovo gledališče ima vsekakor našo polno podporo; menimo, da je rast kakovostnega sporeda prava pot in tudi v prihodnje jih bomo – tudi kot stranka LVZK pri tem podpirali.

To je, spoštovane gospe in cenjeni gospodje Radio KAOS in oddaja A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast, ki je del tako rekoč celoletnega projekta z enakim imenom. Pripravljamo in realiziramo ga s pomočjo javnega denarja iz tako imenovanega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Tokrat smo v mesecih pred lokalnimi volitvami – ob našem prvem obisku je bila še pomlad, ki se je takrat prav počasi in potiho iztekala, odšli v Kranj, kjer se je v vsem tem času do danes zgodilo že mnogo zanimivega pa tudi kaj, kar vliva vsaj kanček negotovosti v pričakovanjih; Pri tem še najmanj mislimo na zadrege ob rekonstrukciji Savskega mosta nad sejmiščem.

Tako kot na vseh dvanajstih slovenskih profesionalnih odrih, so tudi v Prešernovem gledališču Kranj te dni s polno paro vstopili v novo gledališko sezono; V sredo je krstna uprizoritev žgečkljive drame Davida Ivesa Venera v krznu pokazala, da je 50 odtenkom sive v žanru ‘zabave za odrasle’ dokončno odklenkalo. Predstava, ki je na Broadwayu in na mnogih odrih Sveta postala hit, njeno popularnost pa je zabetoniral tudi sloviti Roman Polanski, ki je zgodbo ponudil še na filmskem platnu. Glede na odzive kranjske premierske publike je njena popularnost zagotovljena tudi v Sloveniji, so med drugim zapisali v sporočilo za javnost Prešernovega gledališča Kranj, kjer smo se oglasili že na junijski predstavitvi nove sezone na vrtu ob Stolpu gradu Škrlovec. Septembra pa so v PGK-ju ob že omenjeni odmevni Veneri v režiji Primoža Ekarta uprizorili navdušujočo otroško igro Kdo je napravil Vidku srajčico dramaturga Borisa A. Novaka in v režiji gostujoče Koprčanke Katje Pegan. Vmes pa so bili Kranjčani povabljeni tudi na Dolgo božično kosilo Ruskega Dramskega gledališča na Vasiljevskem iz Sankt Petersburga.

Skratka: začelo se ja »na polno« in tako smo zastavili tudi uvodni pogovor v tej oddaji – z gospo Mirjan Drnovšček, direktorico gledališča, ki je ob koncu pogovora zastavila neposredno vprašanje takrat še »zaprmej« kandidatu na lokalnih volitvah za kranjskega župana, zdaj še vedno podžupana z Liste več za Kranj, gospodu Borisu Vehovcu. Medtem, prazaprav v začetku minulega tedna, so se v treh političnih skupinah odločili drugače. Ampak – do tja še pridemo. Pogovor z direktorico smo začeli s posnetkom stanja in splošno oceno atmosfere in razumevanja med umetnostjo in oblastjo.

Direktorica PGK je uvodoma podčrtala, da ima lokalna oblast v Kranju dober občutek in posluh za kulturo; tudi večji del sredstev za njihovo delovanje zagotavlja občina, ta sredstva se sučejo okrog milijon evrov, kamor sodijo tudi plače ansambla in vseh zaposlenih v gledališču ter za materialne stroške. Za program dobijo približno 174.000,00 evrov iz proračuna Ministrstvo za kulturo RS, okrog 65.000 pa za vsako leto zelo odmevno prireditev Teden slovenske drame; nekaj nad 15 odstotkov prihodkov pa »pridelajo« sami. Občina se je letos odločila, da bo energetsko obnovila gledališko stavko, kar je vsekakor velik podvig in zajeten finančni vložek.

Kljub temu si v gledališču želijo nekakšno zagotovilo, da se bo občina tudi v prihodnje zavedala, kakšno gledališče ima tukaj in da bo podpirala take vrste gledališče, se pravi, gledališče, ki ima vrhunski program, da bo razumela, da je to njegovo poslanstvo. Želeli bi si, da bi občinska oblast razumela, da je to vendarle »ljudsko gledališče«… No, to seveda ni pravi izraz, saj je gledališče vsekakor ljudsko, ker je namenjeno ljudem, ampak, gledališče, ki bi delalo komercialni program. Želim si, da občina prepozna, če dela gledališče tak vrhunski program, ki odpira najrazličnejša vprašanja in ne ustvarja ljudi, ki bi bili »poslušne ovce«, in da je to tudi v dobro oblasti. Človek, ki je kulturen, ki razmišlja, bo vedno ustvarjalen na tudi drugih področjih.

Na snemanje pogovora z g. Borisom Vehovcem smo se prvič odpravili še pred dopusti in potem še drugič; posnetek je bil namreč v tehničnem pogledu tonsko neuporaben, zato smo pogovor snemali znova kmalu po dopustih. Izkazalo se je, da je bila tudi zaradi kakovosti vsebine, ne zgolj zaradi zadreg s tonom, to dobra odločitev. Ampak – kaj ko so se v Kranju medtem odločili drugače. V zadnjem tednu dni smo skušali na različne načine pritegniti k pogovoru novega kandidata, ki ga kot kandidata za župana podpirajo tudi v Listi Več za Kranj, tako da Vehovec ni več Trilarjev županski favorit.

Pogovor z Borisom Vehovcem je pripravil in vsebinsko realiziral Franci Kapler. Začela sta seveda s ključnim vprašanjem gospe Mirjam Drnovšček iz prvega dela oddaje. Stališče stranke Lista Več za Kranj je, da je treba sedanjo usmeritev PGK v celoti podpreti in podpirati tudi njihova prizadevanja za premišljen in kvaliteten spored ter repertoar kot celoto. Kar zadeva LVZK je vsaka skrb, da jih tudi v prihodnje ne bi podprli, odveč. Vsekakor je velik privilegij in Kranjćani so lahko več kot zadovoljni, da je v Kranju tako gledališče. To je sreča, vsekakor… in tako naj ostane tudi v prihodnje.

S Francijem Kaplerjem sta potem govorila še o nekaterih drugih projektih in načrtih sedanje občinske oblasti, ki seveda upa, da bo – kot se je pokazalo prav v teh dneh, najbrž v sodelovanju še z dvema političnima skupinama, na volitvah uspela z največ glasovi in da bo v neki okrepljeni kombinaciji (koaliciji?) še naprej vodila najmočnejšo gorenjsko občino.

Namreč, na tem mestu je bilo že pripravljeno odpovedno besedilo oddaje, utemeljeno na prvotnem sinopsisu in scenariju; glede na spremembo v odločitvi in ob novem političnem premisleku, ki je bil, kot se zdi, dodobra pretehtan in oblikovan v predlog potem, ko so že nekatere druge stranke javno napovedale svoje kandidate za nov županski mandat v Kranju – v mislih imamo predvsem Socialne demokrate – so se stranka Več za Kranj aktualnega župana Boštjana Trilarja, Lista za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bratušek dogovorile za skupnega kandidata na županskih volitvah, ki bo dr. Iztok Purič, član SAB in nekdanji direktor protokolarnega objekta Brdo pri Kanju. Zato smo v minulih desetih dneh skušali po različnih a vsakič povsem uradnih poteh pridobiti tudi termin za pogovor z njim ali posneti vsaj njegovo izjavo in pridobiti mnenje o sitih vprašanjih, vendar do trenutka objave oddaje nam to ni uspelo.

Oddajo smo ob postprodukcijskem sodelovanju z Zavodom Za pripravili in reaalizirali Urška in Aljaž Pengov Bitenc, Franci Kapler in Andrej Pengov. Projekt šestnajstih oddaj A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast je z javnim denarjem iz t.i. medijskega razpisa podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. V tej oddaji uporabljene fotografije so povzete s spletne strani PGK, tiste z vaj za predstavi Venera v krznu in Kdo je Vidku napravil srajčico so delo mojstrice Nade Žgank.

Z dvanajsto oddajo bomo obiskali Piran, tamkajšnje Obalne galerije in njihovo direktorico Jelko Pečar, naš sogovornik iz nabora kandidatov za župana pa bo dr. Tomaž Gantar, nekdaj že Piranski župan in do nedavna poslanec DeSUSa. Tokrat bo nastopil s svojo listo z vrsto znanih imen iz gospodarstva in iz drugih področij. Na svidenje do takrat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *