A propos ob 15h: Ko padejo spodnjice, nastanejo Prizori iz junaškega življenja meščanov

Režiser Aco Popovski in igralec Matej Puc: danes kot pred 100 leti

Jutri zvečer, v sredo, tokrat izjemoma že ob 19. uri, bodo na velikem odru MGL s prvo uradno premiero te sezone predstavili delo nemškega dramatika Carla Sternheima, ki se je rodil 1878, umrl pa leta 1942. Gre za trilogijo iz niza šestih satiričnih iger, s skupnim naslovom Prizori iz junaškega življenja meščanov, ki jo poznavalci imenujejo kar »Maske Trilogie«, torej trilogija o rodbini Maske, v katerih opisuje in na svojstven način komentira življenje treh zaporednih generacij te družine.

Prvi del, ki je neke vrste vudvil ima naslov Spodnjice, drugi je Meščanska veseloigra Snob in tretji Komedija 1913. V pogovoru z avtorjem Andrejem Pengovom, ki je za to delo »izumil« oznako »zaskrbljujoča meščanska komedija« sta igro predstavila igralec Matej Puc, ki nastopa v drugem in tretjem delu – sprva kot Christian in kasneje kot na družbeni lestvici vzpenjajoči se Baron Christiana Maske von Buchowa ter Aleksandar Popovski.

Pogovor smo začeli z vprašanjem, zakaj tokrat premiera že ob 7.uri zvečer in ne ob 8.h kot ponavadi…? Razlogi so seveda v dolžini in obsegu predstave, ki je razdeljena na tri dele, vsak od njih traja eno uro in so ločeni z odmoroma.

V gledališkem listu Svetlana Slapšak – in o tem smo govorili tudi s sogovornikoma v oddaji – primerja obdobja Sternheimove trilogije z današnjo stvarnostjo – kar je zanimiva sociološka analiza zadnjih sto let. 100 let, ko se je tolko stvari spremenilo, v resnici – v odnosih in človeku kot posamezniku ali kot delu družbe pa malo ali skoraj nič. Potegnila je tudi zanimivo vzporednico med Sternheimovo rodbino Maske in Krleževo dramo o Glembajevih. Avtorja namreč tematizirata družbeni razred, edini v zgodovini, ki se ga je kultura lotila tako množično in sistematično ter s tako kritično strastjo – malomeščane oz. buržoazijo. Oba sta svojo trilogijo umestila v leto 1913. Slapšakova in sogovorniki v oddaji se sprašujejo ali obstaja možnost, da sporočilo razberemo in razumemo tudi sto let pozneje?

Vsekakor. Vendar pravi odgovori bodo na voljo – po predstavi… Tisti, ki so sodelovali pri njenem nastajanju skromno zatrjujejo: več kot vredno ogleda!

Ob Mateju Pucu in Aleksandru Popovskem ter avtorju Andreju Pengovu je oddajo ob gmotni podpori Ministrstva za kulturo oblikovala in realizirala ekipa v sestavi Aljaž Pengov Bitenc, Nina Radoš in Urška Pengov Bitenc. Prihodnja, 58.oddaja A propos: ob 15h bo na sporedu že v četrtek. Sogovornika pred premiero Verdijevega Rigoletta v ljubljanski operi bosta mladi tenorist Aljaž Farasin in dramaturginja Tatjana Ažman.

57. letošnja oddaja A propos: ob 15h je del celoletnega projekta z enakim naslovom, ki ga prek javnega medijskega razpisa sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *