A propos ob 15h: Še Shakespeare bi se pustil ukrotiti

Ob premieri Ukročene trmoglavke v MGL: Anja Suša in Petra Pogorevc

Shakespearjeva zgodba o Ukročeni trmoglavki je nič kolikokrat uprizorjeno dramsko, pravzaprav komedijsko besedilo, ki je doživelo tudi že brez števila filmskih in tv ekranizacij. Tokrat se ga v Mestnem gledališču ljubljanskem lotevajo na prav poseben način. Uporniško, trmoglavo, s povsem moško zasedbo na odru. Komedija, ki ji najbrž ne bi posvečali tolikšne pozornosti, če ne bi bila zapisana s peresom baročnega mojstra… še zdaleč ne sodi med njegove briljantnejše teksta.

Za vsak primer še kratka vsebina komedije /po www.mgl.si/: V Padovi živi bogat plemič Baptista, ki ima dve za možitev godni hčerki. Starejša Katarina slovi po vzkipljivosti in kljubovalnosti, mlajša Bianka pa velja za milo in pohlevno. Pred vrati se tare snubcev, ki se vsi potegujejo za mlajšo, medtem ko se starejše zaradi njenega težavnega značaja raje izogibajo. Baptista vztraja, da mora v zakon najprej oddati Katarino. To namero uresniči, ko v mesto prispe temperamentni in nepredvidljivi plemič Petruccio iz Verone. Ta Katarino zasnubi, se z njo poroči in doseže nemogoče: zloglasno trmoglavko preobrazi v ženo, ki odslej slovi po krotkosti in ubogljivosti …

O besedilu, priredbi, besedilnih vložkih, ki jih je spisalo sodobno življenje in o avtorskih različicah Katarininega monologa, o glasbi, moških zadregah v ženskih vlogah in še o čem, smo se pogovarjali v tokratni oddaji A propos; ob 15.h.

Sogovornici Andrej Pengova sta bili beograjska režiserka in scenografka Anja Suša ter dramaturginja Petra Pogorevc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.