A propos, Umetnost! – Končuje se 56. Bienale umetnosti v Benetkah

Dušan Zidar: Videl sem veliko. Tudi izjemna dela. A se ven in ven sprašujem, če sem res videl presek skozi svetovno umetnost tega trenutka. Dobro je, da smo Slovenci tokrat nastopili v Arsenalih. Ves čas živo, živahno a morda malce preveč bučno (dobesedno).

56. beneški bienale je zaupan 51-letnemu Nigerijcu Okuwi Enwezorju, ki je sicer direktor münchenske Hiše umetnosti, leta 2002 pa je kuriral Documento v Kasslu. Bienale predstavlja kompleksen dogodek s 136 umetniki iz 53 držav, ki se razprostira poleg dveh ključnih točk “Giardini” – Vrtovi in “Arsenale” – Skladiščih tudi po različnih lokacijah raztresenih po Benetkah. Beneški bienale podeljuje tudi zlate leve in te so dobili: za življenjsko delo ganski umetnik El Anatsui, za najboljši paviljon je bil izbran Armenski, za področje umetnosti je bila nagrajena ameriška kuratorica Susanne Ghez, za mladega obetajočega umetnika pa Im Heung-Soon iz Južne Koreje. Vodilna misel letošnjega bienala je bila “Vse prihodnosti sveta”. In ena od treh ključnih tematskih točk v osrednji dvorani v Vrtovih je bila Branje Kapitala. V ta name je bila tam postavljena posebna tribuna, dogajanje na prizorišču pa je bilo ves čas spremljano z video snemanjem in prenosom slike na veliko platno v ozadju bralne tribune. Na letošnjem bienalu je bil slovenski paviljon s projektom Zaklop Jaše Mrevljeta Pollaka postavljen v “glavno žilo” obiskovalcev, ki je potekala skozi Arsenale. Premik iz nekdanje dislocirane Galerije A+A v Skladišča se je izkazal za dobro rešitev.

Avtor oddaje A propos, Umetnost!, ki je nastala ob gmotni podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije s sredstvi iz medijskega razpisa, je akademski kipar Dušan Zidar, izredni profesor Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Beneški bienale, čez nekaj dni, natančneje v nedeljo, 22. zapira vrata svoje 56. izdaje. Tu se umetnost dogaja vse od leta 1895, tako da je Bienale letos praznoval že 120 let.

Od petka do nedelje na vseh glavnih prizoriščih Bienala pripravljajo še vrsto dogodkov – med njimi bo tudi pogovor, pravzaprav sklepna panelna diskusija, na kateri bosta sodelovala in jo povezovala predsednik Beneškega bienala Paolo Baratta in letošnji kurator Okwui Enwezor.

Tokratno oddajo so ob Dušanu Zidarju sooblikovali Aljaž in Urška Pengov Bitenc ter Zidarjev sogovornik Andrej Pengov. Na svidenje do prihodnjič, ko bomo v pogovoru z dr. Andrejem Blatnikom potegnili črto pod letošnjo in vse »njegove« Vilenice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *