A propos, Umetnost: s puško in knjigo

Najbolj celovit pregled druge svetovne vojne na Slovenskem

Če v teh dneh omenite okupacijo slovenskega ozemlja s strani Hrvaške, vam nikakor ne bi mogli zameriti, če ste pomislili na aktualne akrobacije glede arbitraže. A v resnici gre za okupacijo dela slovenskega ozemlja s strani marionetne ustaške NDH poglavnika Anteja Pavelića med drugo svetovno vojno. To, spoštovane in spoštovani, je nekolikanj nenavaden uvod v tokratno oddajo A propos: Umetnost, ki jo na Radiu KAOS snuje in pripravlja Andrej Pengov, danes pa jo namesto njega vodim Aljaž Pengov Bitenc. Pravično je in spodobi se, da povemo, da je oddajo s sredstvi iz medijskega razpisa podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Slab mesec bo tega, kar je zgodovinar Božo Repe v knjigarni konzorcij predstavil svoje monumentalno delo S puško in knjigo, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi. Najbolj celovit pregled druge svetovne vojne na slovenskih tleh doslej je urednik Cankarjeve založbe Tine Logar pospremil z ugotovitvijo, da gre tudi za izjemno bogato ilustrirano delo.

Slovensko partizansko gibanje je bilo edino partizansko gibanje sploh, ki je postavilo v ospredje boja tudi kulturo kot municijo. Prav to pa je razlog, da je vodja ameriške vojaške misije pri slovenski partizanski vojski v enem od poročil zapisal, da se partizani borijo »s puško in knjigo«. Od tod tudi naslov knjige, ki jo je Repe načrtoval že dalj časa, a ga je moral Logar tako rekoč prisiliti, da se je je res lotil.

Repe poudarja, da je bil slovenski narodnoosvobodilni boj tudi kulturni boj in da je to dvoje neločljivo povezano. Pred časom je akademik Paternu ugotovil, da je med drugo svetovno vojno nastalo več kot 12.500 literarnih del.

Knjiga z brechtovskim naslovom na štirih stotnijah strani natančno popisuje potek druge svetovne vojne na slovenskih tleh, okupacijo, vzroke in posledice razkola naroda. Hkrati poda pregled celovite organiziranosti OF do delovanja t. i. meščanskega tabora in domobranske vojske. Opremljena pa je s 150 fotografijami, tabelami, dokumenti in zemljevidi iz muzejev in zasebnih arhivov.

To pa je tudi konec tokratne oddaje A propos, umetnost. Avtor zasnove oddaje ter posnetkov v tej oddaji je Andrej Pengov, oddajo sem sestavil in vodil Aljaž Pengov Bitenc za tehnično izvedbo in postprodukcijo pa sta poskrbeli Urša Pengov Bitenc in Nina Radoš.
Oddaja je nastala ob finančni podpori ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *