A propos, Umetnost z Renato Zamida: Moč lažnega na letošnji Fabuli

Potem, ko so nam organizatorji Fabule sinoči v Dramo pripeljali trojko, je menda vse drugače. Kaj od tega – da je vse drugače - je prijaznost, kaj pa resnica?

Kaj od vsega na Fabuli je umetnost? »Fabula,« je, ne da bi si vzela čas za premislek, odgovorila Renata Zamida. In dodala novico, ki jo objavljamo prvi: Stefan Hertmans, nizozemski pisatelj, avtor sijajnega romana o prvi svetovni vojni, ki naj bi danes sodeloval v Fokusu, pride v Ljubljano prvega aprila. Zares!

Glede na tokrat izbrano temo, ki se je z letošnjim festivalom literature sveta – Fabula, ponudila kar sama, moremo že na samem začetku reči: Ne verjemite nujno vsega, kar boste slišali ali prebrali. Govorili smo namreč o tem kaj je Moč lažnega… In zakaj je to tema prav tega trenutka. Pri tem nam je pomagala Renata Zamida, programska vodja letošnje Fabule in prvo vprašanje je, razumljivo, bilo: zakaj torej tak naslov letošnjega Fabulinega fokusa?

Takoj, ko se je trojka pojavila v medijskem obtoku, celo kakih šest ur pred filozofsko razpravo v Drami, ko se je že dodobra vedelo, kakšen je odziv med občinstvom – je donos na slovenske obveznice padel na doslej najnižjo stopnjo, kar pomeni, da so mednarodna posojila tako rekoč zastonj… Kar pomeni, da imamo v Sloveniji marsikaj, s čimer se da preživeti, zaslužiti. Ja, tudi o tem smo se pogovarjali z našo tokratno gostjo Renato Zamida.

Zanimalo nas je tudi, zakaj so bili na sinočnjem dogodku v Drami samo lakanovci, saj bi se kak sartovec tudi prilegel… Je pa res, da so se Sofistom tudi globoko in obilno poklonili. To je pač stvar koncepta, nam je podčrtala sogovornica!

Sijajna udeležba v parterju, ložah, na balkonih in na sedežih na odru je dokazovala, da so tokrat na Fabuli obravnavane vsebine tisto, kar zanima mnogo mladih, na prvo žogo je bilo videti, da ge za vrhunsko izobražene ljudi. Tudi zasedbi na odru, za glavno govorniško četvorko – pogovor je povezovala novinarka in filozofinja Jela Krečič, je bila kar zanimiva, da ne zapišem izbrana. Bila pa je tudi zelo dekorativna – saj je bila večinoma posajena na sedeže, naslonjače, ki so bili del scene Milerjevega Hamleta, postavljenega prav na tem odru pred dvema letoma.

Tema tokratnega pogovora z Renato Zamida je že sama po sebi – past. Verjamemo, da smo jo uspešno prelisičili, saj gre za to, kdo govori, včasih bolj kot kaj govori… Ampak zanimalo nas je tudi, koliko časa Fabula že živi v našem prostoru. Morda se zdi neverjetno, ampak njeni začetki segajo 12 let nazaj!. Letos traja 8 dni – vse do prihodnje nedelje, v programu pa je okrog 40 različnih dogodkov. Nocoj bi moral biti v Fokusu pogovor z nizozemskim pisateljem Stefanom Hertmansom, pa je zaradi tega, ker si je pred dnevi zlomil gleženj, žal, odpovedan. Vendar – to novico prinašamo prvi – pred nekaj urami je potrdil, da pride v Ljubljano prvega aprila!

Zanimalo nas je tudi, kako izberejo slavna pisateljska imena za sodelovanje na Fabuli in predvsem – kako se jim jih posreči pridobiti. In vse kaže, da ima Ljubljana resne možnosti, da postane Unescova prestolnica literature.

Seveda se tudi tokrat nismo ognili vprašanju, kaj od vsega, kar označuje Fabula, je Umetnost? Knjiga, knjige, ali Fabula sama zase; nekaj o tem je bilo rečenega tudi sinoči… v Drami? Fabula, vsekakor, je bil odgovor!

Podrobneje smo opozorili tudi na dogodke, ki se bodo zvrsili v nadaljevanju Fabule – tja do nedelje.

Oddajo, v kateri je bila naša gostja gospa Renta Zamida, programska vodja festivala Literature sveta- Fabula, podpisujeta Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov. Za prihodnjo oddajo, v sredo11. marca pripravljamo pogovor s Simonom Popkom o 17. festivalu dokumentarnega film, ki se začenja prihodnji torek v Cankarjevem domu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *