A propos: Umetnost za popolno okrevanje; Ko igraš Mozarta, si gol – ob upoštevanju PCT pa tudi zdrav, ozdravljen – in publika tudi.

Slovenska filharmonija je vstopila v novo sezono s kodno oznako PCT (Premalo cenimo trenutek) in šestim, z nekaj man formalne strogosti celo sedmimi abonmajskimi programi, ki so jih . vsakega posebej - označili z domiselnimi, v vsakdanjem življenju pogosto uporabljenimi tri-črkovnimi oznakami, kraticami. Pogovarjali smo se z direktorjem SG Matejem Šarcem, ki med drugim opozarja, da umetnost pogosto ni slišana, opažena in v takem latentnem stanju lahko zaprašena vegetira stoletja in dlje. Potem jo nenadoma odkrijemo in deluje kot cepivo, sredstvo za ozdravitev. Pravzaprav deluje enako kot virus, le da v obratni smeri – k okrevanju. Posameznika, ustvarjalca in družbe, občinstva…

Sogovornik Radia KAOS v tej oddaji A propos: Umetnost za popolno okrevanje je direktor Slovenske filharmonije Matej Šarc; Povod za ta pogovor je bila nedavna predstavitev nove sezone in njena otvoritev ter neke vrste obračun s prejšnjo – s pozitivnim izidom. Vse kaže, da kulturo vse bolj razumemo kot vakcino, umetnost – že njen najmanjši odmerek pa je lahko orodje in pot za popolno okrevanje; Ta naša oddaja ima tudi podnaslov – Kultura, umetnost, znanost in raziskovanje v novem, postpandemičnem svetu.

Gledališča, tudi glasbena pa tudi koncertne dvorane se (končno) polnijo; medtem ko so ansambli ustvarjali kakor se je v stisnjenih covid okvirih pač dalo; V tem pogledu je ta oddaja zagotovo nastaja v pravem trenutku; Da so bili tudi v tem pandemičnem času v SF na pravi poti, na poti ustvarjanja za okrevanje; Razmeroma hitro so se prilagodili na delo v novih razmerah, kar so dokazali že z lansko, tako posebno – covid-19 sezono; Vse skupaj pa so povzeli in sijajno zabeležili tudi v dokumentarcu režiserja Primoža Zevnika; Posebnosti a tudi dosežkov ni manjkalo; O tem je z g. Šarcem najprej tekla beseda.

Obljubili so nam, da nam bodo ta približno 20 minutni pregled lanske sezone, o katerem sva govorila, odstopila za predvajanje v našem programu in na naši spletni strani, ki je tako lahko zelo tehtno vabilo k spremljanju letošnjega repertoarja oz, programov, ja, in seveda tudi k vpisu abonmajev, katerim je namenjen pretežni del tega pogovora.Šest, morda bi jih lahko našteli celo sedem ali vsaj šest in pol abonmajev so označili z večini populacije v vsakdanjem življenju dobro znanimi tri-črkovnimi oznakami, kraticami, ki imajo v repertoarju Slovenske filharmonije seveda povsem druge pomene in vsebine.

Prva, ki smo jo razčlenjevali je v zadnjem letu zagotovo najbolj v ušesih in vsak dan bolj pogosto uporabljana in v vsakdanjem življenju pa je že malce utrujajoča: PCT. Premalo cenimo trenutek.

V Slovenski filharmoniji so minuli ponedeljek pripravili novinarsko konferenco, sprva namenjeno povzetku prejšnje in predstavitvi nove sezone a so jo zadnji trenutek tokrat pripravili skupaj s Festivalom Ljubljana. Razlogi so bili, kot pove naš sogovornik, zelo praktične narave. Pregled festivalske dejavnosti v letošnjem poletju je predstavil Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubjana. V dveh mesecih se je pandemičnim razmeram navkljub zvrstilo 91 prireditev z nastopi 4000 umetnikov iz 39 držav ter z obiskom 41.000 domačih in tujih obiskovalcev. Njegovi gostje – Kristjan Järvi, dirigent Filharmoničnega orkestra Baltskega morja, Boris Bizjak, flavtist, Ernest Hoetzl, dirigent in zborovodja Zbora Furlanije-Julijske Krajine, Lana Trotovšek, violinistka ter Mojca Menart, vodja založniške dejavnosti ZPK RTV Slovenija pa so predstavili sklepne dogodke in produkcijo letošnje festivalske sezone.

Direktor SF g. Šarc pa je s sodelavci – Gregorjem Klančičem, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, Francijem Krevhom, umetniškim vodjo Družinskega abonmaja in režiserjem Primožem Zevnikom ob vsem že povedanem, predstavil tudi četrtkov otvoritveni koncert. Zaradi pandemičnih okoliščin so ga pripravili drugače, kot bi bilo običajno – orkester je v Cankarjevem domu nastopil posebej in zbor tudi, ločeno, vsak zase torej. Na sporedu sta bili dve deli Richarda Straussa Dva speva in mogočna Alpska simfonija. Dirigiral je  Philipp von Steinaecker.

V vsakega od šestih+ abonmajev SF so uvrščena tudi vrhunska dela, ki bodo abonentom ustvarila možnosti za sijajna glasbena doživetja, razvrščena in po svoje »zapakirana« v VIP, SOS (in SIM), FKK, PVC, SMS in DA! Dekodiranja in programske podrobnosti smo seveda razkrili v pogovoru z gospodom Šarcem, najdete jih pa tudi na spletni strani SF in abonmajski knjižici 21/22.

Gospodu Mateju Šarcu hvala za zanimiv in iskriv pogovor, vam spoštovan in cenjeni za pozornost. In še podpis: oddajo A propos: Umetnost za popolno okrevanje; Ko igraš Mozarta, si gol – sem pripravil, posnel in sestavil Andrej Pengov. V oddaj uporabljena video gradiva so posneta na predstavitvi nove sezone in z dovoljenjem vzeta iz ustvarjalne zakladnice SF. Zvečine vsa so podpisana z imenom režiserja Primoža Zevnika in sodelavcev. Nasvidenje do prihodnjič!

Comments are closed.