Kultura kot ideologija. Ustanovimo zasebne šole za kulturo in umetnost!

Violeta Tomić: Kulturo ne moremo misliti, kot izolirani del družbe, zunaj konteksta narodove države. Saša Tabaković: Tudi na področju filma bo treba razmisliti o davčnih olajšavah. Vaclav Havel: »Nedvomno je politika hkrati tudi gledališče – gledališče kot sistem simbolov, ki nas nagovarja kot celoto, kot posameznike in kot člane skupnosti, hkrati pa s posebnim dogodkom, ki ga uteleša, priča o pomembnem dogajanju v življenju in svetu ter spodbuja našo domišljijo in občutljivost. Uspešne politike brez zavedanja teh stvari si sploh ne znam predstavljati.«

V tokratni oddaji A propos, kultura.. Kaj pa umetnost? smo nadaljevali s pogovorom iz oddaje z enakim naslovom pred tednom dni. Takrat smo namreč objavili prvi del pogovora Jedrt Jež Furlan z Violeto Tomić in Sašom Tabakovićem. Oba sta dramska igralca. Do vstopa med poslance, člane Državnega zbora RS je bila Tomićeva v svobodnem umetniškem poklicu, Tabaković pa član ansambla ljubljanske Drame. Prvi del pogovora smo v prejšnji oddaji končali tam, kjer se je pogovor – potekal je v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta – nanašal na delovanje aktualne oblasti v Sloveniji in delovanje Cerarjeve vlade ter posebej ministrstva za kulturo in ministrice mag. Julijane Bizjak Mlakar.

Violeta Tomič, sicer poslanka Združene levice, pripada opoziciji, ki je že sama po sebi zelo heterogena poslanska struktura, razdeljena med levico in desnico ter deloma tudi med sredino, kamor gre bržčas šteti nepovezane poslance, medtem ko je Tabakovič član Stranke modernega centra z največ poslanci v parlamentu in z dvema koalicijskima strankama, ki zase pravita, da sta izrazito socialni stranki, SMC pa naj bi bila prej ko slej nekakšna liberalna politična struktura nekje na sredini političnega spektra v Slovenji.

Ob povezovalkinem vtisu, da je slabše, kot je bilo, sta na vprašanje, kaj je drugače od takrat, ko ni več protestov in ko imamo novo vlado, odgovorila seveda vsak iz tistega zornega kota, od koder seže pogled in politični položaj njunih strank. Tomičeva misli, da je ob prihodu sredinske opcije vendarle nekaj več upanja in možnosti za dialog in za manj gneva v ljudeh. Posebej se ji zdi pomembno, da ponuja prihod nove leve opcije, kot je Združena levica, vendarle nekaj več občutka, da preko njih ljudje lahko kaj dosežejo. Močno se je ublažila hektičnost, groza, ki je prevladovala v času Janševe vlade, je tudi poudarila. V parlamentu je poslej – vsaj za politiko – precej novih obrazov. Mednje sodita tudi tokratna sogovornika. To je vsekakor manjko, je prepričan tudi Tabaković, vendar meni, da če ne pristanemo na politično neuke in nevešče nove obraze v politiki, je težko pričakovati kakršne koli opaznejše, učinkovitejše spremembe. Pri ljudeh s izkušnjami in daljšo politično kilometrino, so se pogledi, razmisleki in ravnanja precej izrodila. Novim obrazom v parlamentu so za spoznavanje njegovega delovanja in ustroja v pomoč strokovne službe, po drugi strani pa se posamezni poslanec lahko intenzivneje posveča delovanju na področju, ki je bližje njegovemu poklicu in življenjskim opredelitvam, kar je gotovo določena prednost. Sposobnost s srcem pogledati na stvari, je zagotovo prednost novih ljudi v parlamentu, je še poudarila Tomićeva.

Pogovor so nadaljevali z vprašanjem Jež Furlanove o tem, kakšen je njun pogled, mnenje omeg kulturnikov, gledaliških umetnikov na urejenost in vodenja kulturne politike v državi, na delovanje kulturnega ministrstva in ministrice. Del tega pogovora smo objavili že prejšnji krat, vendar ga prav zaradi navezanosti na prvi del in celovitosti tokrat tudi ponavljamo. V zadnjem delu pogovora so se v pogovor vključili tudi poslušalci in med sodelujočimi smo bili tudi iz uredništva Radia KAOS. V tej – s kulturo in politiko, torej tudi z odbleskom kulturne oblasti – napolnjeni atmosferi bomo oddajo, kakor se je tudi sklenil pogovor v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta zadnji torek v februarju, končali.

Z video posnetki, ki so delo Mihe Čepeljnika iz Slovenskega gledališkega inštituta je oddajo A propos, kultura… Kaj pa umetnost? pripravil Andrej Pengov. V pogovor, ki ga je vodila Jedrt Jež Furlan in v katerem sta sodelovala gledališka igralca in poslanca Violeta Tomić in Saša Tabaković, so se vključili tudi gledališka igralca Urška Hlebec in Marko Simšič, ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor in avtor te oddaje. Hvala za vašo pozornost in. na svidenje – do prihodnjič!

Leave a Reply

Your email address will not be published.