V MGL bo 13/14 sezona ljubezni; tudi zvestobe in nezvestobe

Barbara Hieng Samobor: igralci znajo veliko in obvladati morajo vrsto odrskih veščin

Mestno gledališče ljubljansko že šesto leto zapored deluje pod umetniškim vodstvom direktorice Barbare Hieng Samobor. Minuli ponedeljek je ob sodelovanju nekaterih dramaturgov in režiserjev, ki sooblikujejo program za prihodnjo gledališko sezono, javnosti predstavila repertoar in glavne značilnosti tako sezone kot celote kakor tudi posameznih predstav. Repertoarno iztočnico je pogojevala odločitev umetniškega vodstva, da se znova vrne k posamezniku in se tako, vsaj malce iztrga iz podivjanega družbenega konteksta, ki ga narekuje kriza. Ljubezen ter njena programska in življenjska redukcija na zvestobo in nezvestobo je bila konceptualno izhodišče repertoarja MGL za sezono 2013-2014.

Kot so v MGL zapisali na domači spletni strani, pripravljajo »…deset novih zgodb, ki jih bomo ustvarjali stalni člani umetniškega in tehničnega ansambla skupaj z novimi gosti – režiserji, igralci in drugimi sodelavci ustvarjalnega procesa. Prihodnja sezona poleg novih uprizoritev prinaša tudi nadaljevanje ciklusa bralnih uprizoritev Velike igre sveta za slepe in slabovidne in novo učno predstavo, namenjeno predvsem osnovnošolski in dijaški publiki…« Tudi v abonmajskem sistemu je nekaj novosti; uvedli so dva nova abonmaja – Radovedni in Maksi. Zapisali so tudi, da so okrepili sodelovanja in gostovanja v tujini: predstavili so se publiki v Zagrebu, na Reki, v Sarajevu, Beogradu, Sofiji, Varni, Tel Avivu … in prav možnosti predstav prihodnjega repertoarja za uprizoritve v tujini so bile del tokratnega pogovora, čeprav…

Vse to so bili zelo dobri, še več, neodložljivi razlogi, da gospod Barbaro Hieng Samobor povabimo v tokratno, 39. oddajo A propos: ob 15. Te oddaje ponavadi nastajajo »v živo«, torej neposredno v programu, tokratno pa smo zaradi gostjinih obveznosti posneli vnaprej. Pogovor je bil – kljub nevarnostim, ki jih prinašajo ponavadi formalni in formalizirani pogovori, v katerih je pač treba naštevati načrtovane predstave in njihove ustvarjalce – tokrat dinamičen in na trenutke naravnost dražljiv… žal tudi predolg, tako da smo 35 minut posnetega pogovora morali skrajšati na še komajda dovoljenih debelih 25 minut. Posamezne zanimive izpuščene delčke pogovora bomo v prihodnjih dneh in tednih poskušali objaviti v naših dnevnih programih kot samostojne prispevke.

Tako – zgolj za pokušino tistega, kar smo tokrat morali izpustiti – naj zapišemo, da sta se sogovornica Barbara Hieng Samobor ter avtor oddaje in spraševalec Andrej Pengov med drugim pogovarjala tudi o tokratnih možnostih, da bi se s katero od predstav, ki so načrtovane za prihodnjo sezono, MGL pojavilo tudi na tujih odrih – npr., kot neke vrste izvozni umetniški izdelek, na primer v dveh zelo kompetentnih in gledališko zahtevnih okoljih kot sta nemško in francosko (da o angleškem in drugih ne govorimo posebej) in če – katera ali katere predstave bi to lahko bile? Gotovo se bo izkazalo, da je več takih predstav, vendar je sogovornici kot prva s takimi možnostmi prišla na misel Lizistrata, uprizorjena kot muzikal, za katerega glasbo pripravlja Goran Muratović alias Coco Mosquito, kitarist in frontman sijajnih hrvaških Jinxov, prepesnitve pa Andrej Rozman Roza, režira pa jo Mateja Koležnik, ki prav je v tem obdobju prevzela vrsto režij v nemških gledališčih. Ampak… več o teh (izpuščenih) drobcih pa ob vrsti prihodnjih priložnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.