Govorjenje o kulturi je prazno govorjenje…

Danes KAOS v ateljeju začenjamo z rubriko Steber in njegov kapitelj na samem robu kulture. V znanosti. Pravzaprav na robu znanosti. V kulturi? Morda. Še raje v umetnosti. Tema, ki i jo je privoščil Deseti Forum Bled o Evropi, s foresight konferenco prejšnji petek in soboto posega namreč prav tja: Naš skupni izziv je bila tokrat Vloga kulture v družbi znanja.

V Obrekovalnico smo znova prinesli knjigo. Če bi bila malce drugače zastavljena, bi lahko bila tudi avtobiografski roman. Pa ni. Kaj so Konci in kraji nam bo povedala Ifigenija Simonović. Morda nam bo priznala še kaj bolj intimnega, kot se ji je že zelo osebnega zapisalo v obsežnih esejih o dnevih, ljudeh, dogodkih, časih in o sebi. O njej in njenih ljudeh. So to res (bili) seseji? O tem torej v tokratni Obrekovalnci

V teh dneh so znova zacvrčale gledališke deske. Kar težko se je bilo odločiti, kam usmeriti Okular mikrofona današnjega KAOSA v ateljeju. Izbrali smo Ples na vodi in tri njegove ženske z roba bazena, pravzaprav iz zaodrja in eno vidro, v odrskega Filipa, ki to hoče biti. Gre pravzaprav najmlajšega člana Mestnega gledališča ljubljanskega, Jurija Heningmana
Minuli konec tedna so Društvo Bled Forum o Evropi, Regionalna ustanova – Center za podporo razvoju e-upravljanja za Jugovzhodno Evropo (CeGD) in Avstrijski raziskovalni inštitut v Ljubljani (ASO) organizirali deseto foresight konferenco Bled Forum o Evropi, torej konferenco o dolgoročnih predvidevanjih razvoja znanosti in družbe. Tokrat so, splošni krizi navkljub, izbrali vznemirljivo temo z naslovom »Vloga kulture v družbi znanja – Prispevek k Evropskemu letu kreativnosti in inovacij 2009«.

Naš sogovornik je predsednik društva Bled Forum, Blaž Golob, ki smo ga pred mikrofon in kamero radia KAOS povabili ob koncu drugega delovnega dne, ko so udeleženci obiskali IEDC, Poslovno šolo Bled, kakšno uro pred dražljivim nastopom Slavoja Žižka. Gospod Golob je med cilji konference poudaril prispevek Fuma k razvoju in za podporo dobremu upravljanju, predvsem pri oblikovanju javnih politik. Gre torej za usmerjenost v prihodnost, temeljena na znanju ob prepoznavanje ključnih izzivov o vlogi kulture v družbi znanja.
Slavoj Žižek, ki so ga v programu predstavili kot vrhunec, kot veliki finale tokratnih razprav Foruma Bled o Evropi, je na naše vprašanje o razmerju znanje, znanost – kultura – umetnost odgovoril tako, da bi mogli razpravo, kakor so jo zastavili tokrat, takoj znovan odpreti. Če elo robato povzamemo: Govorjenje o kulturi je prazno govorjenje; Umetnost je prava stvar… Vendar več o tem v posebenm prispevku, ki ga v uredništvu Radia KAOS še pripravljamo.

In že smo v Obrekovalnci. Z njej častnimi besedami je Manca Košir na novinarski konferenci pred dvema tednoma predstavila knjigo Ifigenije Simonovič Konci in kraji, zbirka MKZ Spomini in izpovedi. Dodala je še nekaj kot: “Moški, da bi spustil glavo… Nemogoče.” Ifigenijo Simonović, gospa z žensko pisavo smo vprašali, ali ima Manca Košir prav? Tisto o ženski in moški pisavi, pa še o čem…
Jutri, 12. marca 2009, bo na velikem odru MGL že predzadnja (peta) premiera. Prvo slovensko uprizoritev igre češkega dramatika Davida Drábka Ples na vodi v prevodu Martine Maurič Lazar je režirala Barbara Hieng Samobor, o čemer smo podrobneje govorili že v včerajšnjem prispevku z novinarske konference.

Za današnji Okular KAOSa v ateljeju pa smo pripravili kratke intervjuje z dramaturginjama Eva Mahkovic in Petro Pogorevc, režiserko Barbaro Hieng Samobor in novim članom ansambla mestnega teatra Juretom Henigman.

Najprej pa Eva Mahkovic, ki je v postavljanje te Drabekove igre vstopila na nenavaden način. Namreč, pogosto se zgodi, da ima režiser pomočnika, asistenta, dramaturg pa bilj poredko…
Leave a Reply

Your email address will not be published.