Nestabilna realnost matrice, sle in podnebnih sprememb

V današnji oddaji KAOS v ateljeju, ki jo sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, ste bili priče ne preveč publiciranemu, zdaj najbrž že skoraj pozabljenemu škandalu, ki so si ga v okviru 28. grafičnega bienala privoščilo ministrstvo za finance. Naša sogovornica v rubriki Steber in njegov kapitelj, ki je bila torej posvečena delu te velike slovenske bienalne “mostre” bje bila Petja Grafenauer, kustosinja za del razstave, ki je v Galeriji Ganes Pratt.

V Obrekovalnici se bomo lotili Sle, dramskega dela Sarah Kane, ki so ga minulo soboto premierno in sploh prvič nas slovenskih odrih kot že drugo premiero te sezone uprizorili v Slovenskem mladinskem gledališču. Pripravili smo nekaj izjav režiserja in ekipe, ki so bile posnete še pred premiero ter povzeli odgovore Vita Tauferja, ki se nam danes zaradi obveznosti zunaj Ljubljane ni mogel pridružiti v studiu. Dodali bomo še nekaj svojih obrekljivosti, povzročenih z ogledom predstave.

Za marsikoga sporna knjiga predsednika Češke republike Vaclava Klausa, ki je bil včeraj gost našega predsednika države in Mladinske knjige Založbe, ko so v Ljubljani predstavili njegov Modri planet v zelenih okovih, pa bo vsebina današnjega Okularja.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Skupna tema letošnjega 28. mednarodneha grafičnega bienala, ki poteka prvič brez nestorja in tvorca mednarodnega grafičnega bienala Zorana Kržišnika je Matrica: Nestabilna realnost. Pet kuratorjev – ali točneje kustosov tega dogodka in razstav najbrž vsak po svoje razume in razlaga to ime…? Ali pač ne? Kaj Petja Grafenauer razume pod tem skupnim naslovom? No, “njena” razstava v galeriji Ganes Pratt ima nenavaden naslov 6 opic, 300 kuvert in ljubezen: “Nepopolno kot vedno”. Zdi se dolgo in zapleteno, vendar, po tistem, kar sem videl v galeriji in kar lahko tisti, ki nas spremljajo prek 60 TV kanala LK, vidijo tudi med najinim pogovor, internetna publika pa po oddaji na naši spleti strani, to ni tako zelo zapleteno.

Minulo soboto so v SMG-ju pohiteli in postavili – tokrat na oder zgornje dvorane – že drugo premiero letošnje sezone. Po Ovidijevih Metamorfozah iz katerih so nastale Pop-Tasičeve in Lorencijeve Nižine neba, so tokrat postavili in razstavili besedilo angleške, že kar kultne, čeprav zgodaj umrle in samo s tremi deli nadvse odmevne Sarah Kane. V izvirnem prevodu Katje Kosi so to Skomine, Jera Ivanc, dramaturginja in režiser Vito Taufer pa vztrajata, da gre za strastno željo, slo, večji del, seveda po ljubezni.


… In zdaj še sklepna rubrika današnje oddaje – Okular, katere vsebina je neka zeleno modra knjiga. Včeraj je namreč predsednik Češke republike Vaclav Klaus med obiskom v Sloveniji ob sodelovanju predsednika Republike Slovenije dr. Danila Turka ter Univerze v Ljubljani – v organizaciji Založbe Mladinska knjiga predstavil knjigo Modri planet v zelenih okovih, v kateri išče odgovor na vprašanje, kaj je ogroženo, podnebje ali svoboda. Klaus je prepričan, da je ogrožena svoboda, zlasti zaradi nenehnega sprožanja preplaha o nevarnost polucije, zlasti pa segrevanja okolja, ki da je v interesu vlad, ki želijo na ta način izostriti in povečati nadzor nad ljudmi. Za Okular smo pripravili izbor nekaterih nastopov na včerajšnji prestavitvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *