S.M.R.T, Cenci in Etika

V današnji oddaji KAOS v ateljeju, ki jo sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, smo v prvo današnjo rubriko Steber in njegov kapitelj povabili Hanno Preuss, režiserko sonorične podobe predstave Sence.Milsi.Risbe.Takt. ali krajše: S.M.R.T., ki bo v okviru gledališkega festivala Ex-ponto premierno postavljena nocoj v Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu. Pred dnevi so v Študentski založbi ob treh novitetah Knjižne zbirke Beletrina: Umetnost fuge, Noč v Čilu in Marguerite izdali tudi dve iz zbirke Claritas: Janeza Juhanta Etika I. Na poti k vzajemni človeškosti in Remija Braguea Božji zakon. In prav o teh slednjih dveh se bomo pogovarjali z urednikom zbirke Bojanom Žalcem. V Obrekovalnici pa je naš sogovornik gledališki režiser Diego de Brea, ki je v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral tragedijo, ne, kar grozljivko z naslovom Cenci. Postavitev tega dela Percya Bysshea Shelley-a, ki je nastalo leta 1819, na oder MGL, je doživela mnoge strokovne in ljubiteljske pohvale in odlične ocene.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Če smo v napovedniku oddaje nanizali nekaj razlogov, zakaj S.M.R.T., ki bo premierno uprizorjena šele – ali že – nocoj, kdo bi vedel, uvrščamo že v nosilno rubriko KAOSa v ateljeju, moramo dodati vsaj še enega, izjemno tehtnega: predstava – ali kar to že je – je uvrščena v program letošnjega gledališkega festivala zunaj gledališkega, a zato nič manj odrskega festivala Ex_Ponto. In kaj torej Sence.Misli.Risbe.Takt. torej sploh je?

Oba pogovora – prvi s Hanno Preuss in drugi z Bojanom Žalcem bomo realizirali v neposrednem, »živem«, pogovoru v studiu Radia KAOS, medtem ko smo tistega za Obrekovalnico posneli včeraj. Naš sogovornik je bil gledališki režiser Diego de Brea, ki je v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral tragedijo, ne, kar grozljivko z naslovom Cenci. Postavitev tega dela Percya Bysshea Shelley-a, ki je nastalo l. 1819, na oder MGL, je doživela mnoge strokovne in ljubiteljske pohvale in odlične ocene. To bi bil lahko tudi razlog – ali vsaj povod, da smo režiserja, ki je hkrati tudi scenograf in glasbeni opremljevalec, uvrstili v današnjo Obrekovalnico. Vendar ob izjemno bogati, raznoteri in kakovostni odrski ponudbi teh dni v Ljubljani in Sloveniji, bi se lahko odločili tudi drugače… Pretehtala je zdela odločitev, da se ta gledališka igra postavi tam, kjer se je. Pravzaprav gre za repertoarno presenečenje.

Še pred napovedjo Obrekovalnice, naše druge rubrike pa že zdaj napovejmo Okular, ki ga obračamo v smer proti severnemu delu Bethovnove ulice v Ljubljani, tam ob levi pločnik, kjer domuje Študentska založba. Pred dnevi so ob treh novitetah Knjižne zbirke Beletrina: Umetnost fuge, Noč v Čilu in Marguerite izdali tudi dve iz zbirke Claritas: Janeza Juhanta Etika I. Na poti k vzajemni človeškosti in Remija Braguea Božji zakon. In prav o teh slednjih dveh se bomo pogovarjali z urednikom zbirke Bojanom Žalcem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *