Bio v umetnosti, kulture v znanosti

V današnji oddaji Kaj ima Noordung opraviti s Čmrljem sta se nam pridružila dr. Janez Hribar, redni profesor na Biotehniški fakulteti in donedavnega tudi tamkajšnji dekan, strokovnjak za agroživilstvo, in dr. Polona Tratnik, docentka za filozofijo kulture na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za humanistične študije Koper, tudi znanstvena sodelavka na UP Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Oddajo pripravljamo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS. Spodbuda in zamisel za serijo desetih oddaj pa sta povezani na eni strani tako z izjemnim prispevkom Hermana Potočnika Noordunga svetovni znanosti, na drugi pa z mnogimi, tudi domačimi iskanji najučinkovitejšega električnega pogona za najrazličnejša zemeljska, vodna in zračna vozila in še marsičesa, kar presega zgolj vprašanje varčnega in okoljsko neobremenjujočega prometa.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Janez Hribar se je z raziskovalnim delom na področju tehnologij rastlinskih živil začel ukvarjati že v času študija. Po diplomi pa je bilo raziskovalno delo usmerjeno v raziskave vključene v ameriško-slovenski projekt Postharvest behaviour of apples and pears. S tem so bile podane osnove delovanja na raziskovalnem področju, ki se je poglobilo v problematiko poobiralnih tehnologij. Na Biotehniški fakulteti sodeluje na univerzitetnem študiju živilske tehnologije in živilstva in prehrane, na strokovnem študiju agronomije in hortikulture, na Univerzi v Mariboru Fakulteti za kmetijstvo, na Kmetijski fakulteti v Banja Luki. Kot gostujoči profesor je predaval na Univerzi Strossmayer v Osijeku. Kaj človeka zanese v to in kako mu pri tem pomaga umetnost?

Prva točka preseka med današnjima gostoma je gotovo predpona “bio”. Hribar prihaja z biotehniške fakultete, medtek ko se Tratnikova ukvarja (tudi) z bioumetnostjo. Srednji del današnje oddaje, v kateri smo se pogovarjali z obema gostoma hkrati, je ponudil zanimiv vpogled v ta presek in še enkrat pokazal, da sta si umetnost in znanost bližje, kot se zdi. No, še nekoliko bolj presenetljivo je, da je točka preseka tudi beseda “kultura”. Oziroma “kulture”.

Dr. Polona Tratnik je leta 2007 doktorirala na UP Fakulteti za humanistične študije iz filozofije in teorije vizualne kulture in leta 2008 za doktorat na UP FHŠ prejela Bartolovo nagrado. Leta 2001 je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani iz kiparstva, kjer je leta 1999 tudi diplomirala iz slikarstva. V središču njenega ustvarjanja je (med drugim) živi svet in naša interakcija z njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *