Vedeti še ne pomeni znati…

Vedeti še ne pomeni znati. Če želite kaj narediti, potem se morate tega enostavno lotili. Oziroma, kot je dejal Mitja Okorn, eden od dveh gostov v današnji oddaji Kaj ima Noordung opraviti s Čmrljem: “ne zna vsaj prebrati ‘WC’, a vsak ga zna uporabljati“. Včasih to pomeni tudi to, da se najboljši učenci v praksi ne izkažejo najbolje, je Okorna dopolnil Janez Bešter. Uspešni mladi filmski režiser, avtor legendarnega filma Tu pa tam, ki trenutno živi med Slovenijo in Poljsko, je v studiu Radia KAOS sedel skupaj s profesorjem na Fakulteti za elektrotehniko in inovatorjem, oba pa je spraševal Andrej B. Pengov.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.



















Eno prvih razsikovalnih prizadevanj Janeza Beštra sega na podorčje metodologije in orodij za strateško načrtovanje integriranih telekomunikacijskih omrežij in kmalu zatem že Optimizacija asimetričnega širokopasovnega telekomunikacijskega omrežja, »tisto vmes« je pa bila že kar doktorska disertacija: Optimizacija komutacijske in prenosne zmogljivosti širokopasovnega telekomunikacijskega omrežja. Če danes zlahka tudi laiki razumemo, kaj je to TK omrežje, pa širokopasovnost, pa zmogljivosti, je najbrž težje razumeti razliko ali/in povezavo med komutacijo in prenosom

Če za koga, potem za Mitjo Okorna velja, da mu je tehnološki napredek omogočil ukvarjanje s filmom. Torej včasih tudi znanost stopi na stran umetnosti. Najučinkoviteje takrat, kadar ni nujno del etablinarnih ved in disciplin. Skupaj pa ti dve dejavnosti, podkrepljeni z razvijajočim se in metološko utemeljenim znanjem lahko segata »po zvezdah«. Kaj se bo moralo še zgoditi, da bi se ta »včasih« ponovil? O tem smo se v osrednjem delu oddaje pogovarjali z obema gostoma.

Pred filmom Tu pa tam je Mitja Okorn že posnel dva dokumentarna filma o skejtanju Not sponsored in Not sponsored 2, v katerih je združil veselje do skejtanja in ustvarjanja filmov ter do režiranja številnih videospotov. Jeseni leta 2005 pa je Tu pa tam prejel »zlato rolo«, nagrado, ki jo za nadpovprečno število gledalcev podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, saj je postal najbolj gledan slovenski celovečerni film v letu 2005. Ta hip se ukvarja s svojim drugim celovečercem z naslovom Član.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *