Hic Rhodos, hic salta (drugič)

Spoštovani!

To je to. Razlika je tesna, dosti tesnejša kot so napovedovali rezultati vzporednih volitev, a kaže, da bo tistih 1,2 odstotka Boruta Pahorja preselilo na Gregorčičevo. Dejstvo, da Janez Janša včeraj zvečer ni priznal poraza priča o tem, da je rezultat res zelo tesen in Janša ima prav, ko pravi, da mu lahko glasovi iz tujine prinesejo še en poslanski mandat, s čimer bi se po njihovem številu izenačil z Borutom Pahorjem.

Jasno je predvsem, da je včeraj zmagal levi blok, medtem ko je na desnem Janša ostal bolj ali manj sam. Srednjeročno se mu to lahko celo obrestuje, a zaenkrat kaže, da je moral popolno prevlado na desnici plačati z izgubo oblasti.

Janša je sicer vzroke za včerajšnji rezultat ponovno iskal povsod drugod, razen pri sebi. Res je, da mu je uspelo ponoviti rezultat izpred štirih let, a ugotovitve, da so mu škodili Strojanovi, pa orožarske afere, pa mobilizacija levice v zadnjem tednu, pa Ljubljana, ki da je spet premagala Slovenijo, so – roko na pljuča – izzvenele malo čudno. Dobro, verjetno so res vplivale na volilni rezultat, ampak pri tem je potrebno poudariti dvoje: vse te stvari si je Janša bolj ali manj zakuhal sam, ker je bodisi kot premier reagiral prepozno, bodisi neprimerno. Posebej afera Strojan je zelo povedna. Janša je bil leta 2004 izvoljen tudi na krilih protiromskih protestov, kjer je z veseljem govoril v megafon, ko pa se mu je ta politika vrnila kot bumerang, je kriv nekdo drug?!? No, je pa res, da tokrat ni omenjal medijev in tajkunov.

Dosti bolje se bo godilo Karlu Erjavcu, ki bo zelo verjetno dobil vabilo tudi v novo vlado, celo ne glede na to, kdo jo bo sestavil. A eno je gotovo. Če bo mandatar Pahor, potem Erjavec gotovo ne bo ponovno vodil obrambnega resorja. Pravzaprav bo zanimivo videti kako bodo sodelovali Erjavec in tisti, ki so ga še pred dnevi pozivali k odstopu.

S sestavljanjem koalicije zna biti še velik hec, saj so načeloma odprte še popolnoma vse možnosti, pri čemer je potrebno vedeti, da novo vladno ekipo čakajo zelo konkretni izzivi predvsem na področju gospodarstva, saj je že dolgo jasno, da so gospodarski rezultati, s katerimi se je hvalila Janševa ekipa v najboljšem primeru prehodnega značaja, v naslabšem pa kar pravljice za lahko noč.

A to v ničemer ne daje novemu mandatarju nikakršnega odpustka. Če Borut Pahor dobi in sprejme mandat za sestavo vlade, potem ve, v kaj se spušča. Levi trojček je zmagal zato, ker je obljubil da zna več in bolje od trenutne vlade. In če skupaj obljubljajo drugačno politiko, potem v naslednjih štirih letih ne sme biti izgovarjanj na »prejšnjo vlado« ali pa kazanja s prstom na svetovne gospodarske cikle ali kaj tretjega.

Pred štirimi leti smo na tem mestu zapisali Hic Rhodos, hic salta. Tu imaš, zdaj pa pokaži. Res da ne bo enostavno, ampak če bi slovenski politiki hoteli enostavno službo, potem bi si pač morali izbrati drug poklic

In Pahorju v koaliciji, ki se napoveduje, res ne bo enostavno. Rivalstvo med tremi levimi strankami, ki je bilo v predvolilni kampaniji še nekako zdravo, se lahko hitro sprevrže v zamejevanje vrtičkov, boj za zasluge in boj za vpliv. Za razliko od desnice, levica pač nima izrazitega voditelja, kateremu bi ostali sledili. Borut Pahor bi to lahko bil, če bi se med soočenji bolje odrezal ali pa če bi bil naskok njegove SD pred Janševo SDS večjo kot dober odstotek. A ker se nič od tega ni zgodilo, bo usoda preživetje koalicije odvisno od tega, koliko bodo vsi trije voditelji kontrolirali vsak svoj ego, pa še kakšnega v njihovih vrstah.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.