Junction*

Spoštovani! V Sloveniji in na Hrvaškem se je te dni enormno povečalo število specialistov za angleški jezik. Kar naenkrat se vsi spoznajo, še bolje, spoznamo, na mednarodno-pravno terminologijo in vsak, ki ima pet minut časa po svoje razlaga besedico »junction«.

Bilo bi seveda naivno pričakovati, da bo sporazum med Borutom in Jadranko ostal tajen vse do glasovanja v obeh parlamentih. Konec koncev, glede na to, da se gremo na obeh straneh meje kobajagi demokracijo, je verjetno bolj pravilno vprašanje, zakaj še nismo videli slovenskega prevoda sporazuma. Čeprav ne smemo pozabiti, da niti nismo videli uradnega hrvaškega prevoda. Kopije, ki so krožile v javnosti, so tjakaj zašle po čudnih kanalih, ki jih (vsaj slovenski) mediji navadno pospremijo z besednimi zvezami »pridobili smo« in »ekskluzivno razkrivamo«.

A glede na to, da bo hrvaški Sabor danes glasoval o podpori arbitražnem sporazumu, je ta, navidezna, tajnost besedila sporazuma obrodila sadove. Pahor in Kosorjeva sta stvar pririnila skoraj do tja, do koder sta pred leti prišla Drnovšek in Račan. Glede na količino gnoja, ki so ga na tekst sporazuma zmetali z obeh strani meje v zgolj nekaj dneh, je jasno, da bi ga – če bi bil javen od začetka – sestrelili najkasneje deset dni po legendarnem flirtu v Ljubljani.

V zadnjih dneh smo pogosto slišali tudi, da sporazum, oziroma tista famozna točka 3b, že ne more biti tako zelo slab, če gredo zaradi njega lasje pokonci pripadnikom trde linije na obeh straneh meje. Tu gre seveda za angleško besedico »junction«, ki za vsako skupino samozvanih ekspertov za angleščino pomeni nekaj drugega, pač v skladu s cilji, ki jih želijo doseči z nasprotovanjem sporazumu.

Namreč. Bolj ali manj jasno je, da bi morebitna sklenitev sporazuma, ali celo rešitev mejnega vprašanja pomenila izgubo zelo rodovitnega demagoškega polja, na katerem rastejo poceni politične točke in na katerem se obirajo slabo informirani in zlahka zmanipulirani volilci. Hkrati je tu še cel kup ranjenih ponosov, ki jim gre v nos, da sta se dva šalabajzerja, tipa Pahor in Kosorjeva zmenila o temi, o kateri se samozvani težkokategorniki pred njima niso mogli zmeniti. In nenazadnje, vsaj v Sloveniji smo spet priča tipičnim provokatorskim prijemom, kjer opozicija skozi problematiziranje točk uradno tajnega sporazuma le-tega praktično razkrije, nato pa Janševa SDS zahteva izredno sejo parlamenta zaradi uhajanja zaupnih informacij.

Med vsemi temi triki tipa »držite tatu«, ranjenimi egi, politično kratkovidnostjo, skrivalnicami s sporazumom, jezikovnimi ekspertizami in lovljenju senc s točko 3b, pa hrvaškega prevoda sporazuma očitno nihče ni prebral do konca. Tam namreč piše, da začnejo roki iz tega sporazuma teči šele s podpisom hrvaške pristopne pogodbe Evropski uniji. Do tja pa je lahko še zelo dolga. Vmes bodo vsaj še ene volitve.

Kdo ve, morda pa bo prej res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

* stik, povezava, vozlišče, stičišče, križišče, funkcija, razdelilec, priključek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *