Ana Desetnica poživlja Ljubljano in še enajst slovenskih krajev

Goro Osojnik, Gledališče Ane Monro: Pod geslom »Ana vam nikoli ne računa, zdaj pa računa na vas« zbiramo prispevke za nove čevlje Ane Monro. Ljubljana se je izjemno izkazala in vsa čast županu Jankoviću, ki ve, kaj - ob vseh izstopajočih kulturnih institucijah, tudi Festivalu Ljubljana - pomeni ulično gledališče za prestolnico, njene prebivalce in obiskovalce. To vse bolj in bolj spoznavajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Letos smo jih s programom Ane Desetinice obiskali kar enajst.

Osnovno poslanstvo Gledališča Ana Monro, ki ob Ani Destnici vsako leto pripravlja tudi festivala Ana Plemenita in Ana Mraz, je promocija in razvoj uličnega gledališča. So edina organizacija v Evropi, ki je dejavna na vseh področjih te umetnosti; Ustvarjajo avtorske produkcije, izvajajo različne programe neformalnega izobraževanja in usposabljanja, organizirajo že omenjene festivale in druge javne dogodke, vpeti pa so tudi v mnoga mednarodna sodelovanja; Nagovarjajo raznoliko občinstvo in spreminjajo namembnost prezrtih urbanih kotičkov v mestih ter vanje privabljajo tudi ljudi, ki sicer ne obiskujejo kulturnih dogodkov, so med drugim zapisali na svoji prenovljeni spletni strani, na katero je Goro Osojnik, naš sogovornik, prvi človek gledališča in tokratnega, že enaindvajsetega festivala Ana Desetnica, še posebej ponosen; Mnoge vsakdanje, v dnevnem hitenju res morda prepogosto mimobežne predele mestnega središča so tudi s tem programo odprli kot mestno dnevno sobo; Prav tovrstno odpiranje mestnih prostorov pa je del večletne strategije Mestne občine Ljubljana.

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica z urbano umetnostjo torej spreminja namembnost javnega prostora; Odpira ga ljudem na dostopen način; Že nekaj časa ne le v prestolnici pač pa po vsej Sloveniji; Na njem se vsako leto predstavijo atraktivne in kakovostne referenčne ulične skupine iz Slovenije in tujine; to je tudi prostor za predstavljanje še neuveljavljenih skupin in eksperimentalnh projektov raznovrstnih žanrov in disciplin.

Goro Osojnik, umetniški vodja festivalov in direktor društva Gledališče Ana Monro, nas je sredi dogajanja, še preden se je začel niz petnajstih dogodkov sedmega festivalskega dne, obiskal v studiu Radia KAOS; v pogovoru sva napletla marsikaj o enaindvajsetletni Ani Desetnici, njenem matičnem gledališču soimenjakinje Monrojeve, ulični umetnosti nasploh in mestu Ljubljana, kjer je sobivanje najrazličnejših festivalov neti poletne strasti z najrazličnejšimi umetniškimi izpovedmi.

Vendar: Festival Ana Desetnica ni samo umetniški, je tudi socialni dogodek. Na to se pogosto in prehitro pozablja, čeprav sleherna prireditev to samo potrjuje. Vesoljno občinstvo so povabili tudi na piknik, z opombo ali napotkom, naj hrano, dobrote z žara ali iz domače kuhinje prinesejeo s seboj in naj jih ponudijo drugim udeležencem – recimo v izmenjavo ali vsaj pokušino…

Enajst dni se Ana Desetnica na več kot 200 prizorišč po vsej Sloveniji tako pojavi s skoraj tisoč uprizoritvami različnih predstav, v katerih sodeluje več kot 5.000 uličnih umetnikov iz 40 držav sveta. Obiskovalcev ni mogoče natančno prešteti, saj se vse dogaja na odprtem, brez vstopnin, po dosedanjih izkušnjah pa si je po njihovi presoji v 11 slovenskih mestih predstave in druge dogodke Ane Desetnice ogledalo skoraj 1 milijon slovenskih in tujih obiskovalcev. Mesta in kraji, kjer se letos med 27. junijem in 7. julijem odvija ta mednarodni festival uličnega gledališča pa so Ljubljana, Maribor, Krško, Nova Gorica, Ilirska Bistrica, Šoštanj, Novo mesto, Sežana, Celje, Škofja Loka, Kranj in Ankaran; ljubljanska prizorišča Ane Desetnice 2018 pa so Argentin’c (Šotor Cirko Balkana/CB); Figovec (pri Slovenski hiši), Čevljarski most, Dvorišče DDT, Trg francoske revolucije , Konzorcij v Parku slovenske reformacije, Nebotičnik na Gosposvetski (vzorec za nebotičnik je lahko tudi Hotel Lev), Pošta na Gosposvetski (začasno – namesto nasproti Name), Ploščad pri Cankarjevem domu.

Za konec morda še to: Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je v natečaju in presoji, ki je potekala v okviru projekta In Your Pocket Guide letos februarja po izbiri ljubiteljev umetnosti tako iz Slovenije kot iz tujine »pristal« na prvem mestu; pred institucionalnima festivaloma kot sta Mednarodni filmski festival Liffe ter na šele tretjem mestu skupaj s festivalom Ment – Festival Ljubljana. Na letošnji Ani Desetnici pa poteka tudi natečaj za nagrado URBana LJUBLJana 2018, ki jo bo mednarodna žirija podelila za najboljšo ulično predstavo slovenskih ali v Sloveniji živečih umetnikov. Žirijo sestavljajo: direktor festivala Goro Osojnik, avstrijska gledališka pedagoginja in performerka Sabine Maringer, slovenski gledališki kritik in dramaturg Samo Oleami, direktorica hamburškega festivala Altonale Heike Gronholz in predstavnik občinstva oziroma Miha Muck, ki je zastopal glas ljudstva.

Z Gorom Osojnikom se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov. V prispevku uporabljene fotografije in druga gradiva, ki so povzeta s prenovljene spletne strani Ane Monro in njene desete hčere..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *