V ničemer aristokratski britanski humor na Mali sceni MGL: same ženske in moška – namesto šopka.

Eva Mahkovic, dramaturginja: Vedno me fascinirajo ženske teme, ne glede na obdobje in kraj dogajanja. Od ženske se od nekdaj – in zdaj ni nič drugače – pričakuje popolnost. Zahteva se urejen dom in tudi uspeh v karieri. V tej komediji pa se zgodi za patriarhalno razumevanje, drzen, predrzen, samosvoj obrat, ki s humornimi orodji vzpostavi skoraj robato dramatičnost. Dramo. Nina Šorak, režiserka: V tej igri gre za vzpostavljanje resnih, zame zelo poembnih tem, ki jih z uporabo gledaliških sredstev zavijemo v komične dialoge in prizore, situacije in jih tako močno poudarimo, izostrimo. To nam je, verjamem, uspelo z odlično igralsko zasedbo, kjer ima ključno, najtežjo nalogo Iva Kranjc Bagola, ki je tako rekoč skozi celo predstavo na odru in nastopa domala v vseh prizorih.

Zadnji četrtkov večer v septembru, ki je hkrati prvi jesenski, je za Mestno gedališče ljubljansko, po tistem, kar smo zvedeli na in ob nedavni novinarski konferenci, nadaljevanje z – v vsebinskem pomenu besede – razkošnim, odpiranjem nove sezone – tokrat na Mali sceni.

Prvo slovensko uprizoritev komične drame Dragi, doma sem! v prevodu Tine Mahkota je na oder postavila mlada režiserka Nina Šorak. Dramaturginja uprizoritve je bila Eva Mahkovic, ki je poskrbela, da je to besedilo ene najpogosteje uprizarjanih in nagrajenih britanskih dramatičark srednje generacije, se pravi tistih krepko pod pedesetim in nekaj malega nad 40 letom, Laure Wade »prispelo« na ta oder tako rekoč še z vročega domačega štedilnika, morda zakurjenega še z drvmi. Takega pač, iz petdesetih let minulega stoletja.

Kako se je to moglo zgoditi, nam je, posebej za Radio KAOS, povedala dramaturginja osebno. Eva Mahkovic.

Za likovno podobo uprizoritve so poskrbeli scenograf Branko Hojnik, kostumografka Ina Ferlan, avtorica videa Pila Rusjan in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Glasbo je prispeval Laren Polič Zdravič, za govor pa je skrbela lektorica Maja Cerar. Pri nastajanju uprizoritve sta sodelovali še asistentka dramaturginje Taja Lesjak Šilak in asistentka scenografa Sara Slivnik. Slogovno in če že izbiramo gledališko zvrst, žanr, gre za, kot že rečeno, komično dramo. Na iz Evrope odhajajočem otoku so od nekdaj mojstri enega in drugega – drame, tragedije sploh, in komedije… Le da se je za razpoznavanje, kaj šele za razumevanje angleškiega humorja treba pogosto posebej potruditi. To je bila pri študiju in postavlanju tega besedila na mali oder najbrž posebej zahtevna naloga za vso ekipo, za režiserko Nino Šorak, smo ugibali, pa najbrž še posbej?

V igri Dragi, doma sem! nastopajo Iva Krajnc Bagola, Bernarda Oman, Jure Henigman, Tjaša Železnik, Uroš Smolej in Viktorija Bencik Emeršič v alternaciji z gostjo Mirando Trnjanin.

Na novinarski predstavitvi prve uprizoritve nove sezone na Mali sceni MGL sem bil Andrej Pengov. Zdrenjal sem se tudi na četrtkovo prmeiero, na kateri, kot zagotavljajo, ne bodo slavili ženskih pravic, prej morda kakšno moško prijaznost, četudi bi ne bila zaradi Wadeniga besedila in njegovega ali njujega lika, ne zaradi česa drugega, povsem iskrena… Kajti – za iluzijo gre. Teater, torej! Avtor v prispevku objavljenih fotografij, posnetih na vajah, je Peter Giodani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *