Orle: 79.let od zadnjih bojev za osvoboditev Ljubljane

Radio KAOS je v sodelovanju in ob podpori Mestne občine Ljubljana poskrbel za neposredni prenos slavnostne prireditve ob 79.obletnici sklepnih bojev za osvoboditev Ljubljane, ki je bila 8.maja na Orlah. V pričujoči reportaži objavljamo posnetek slavnostnega in spominskega dogajanja na robu vasice nad naseljem Lavrica, ki je del Ljubljani sosednje občine Škofljica.

Spominsko prireditev, ki jo je s himno Republike Slovenije otvoril Partizanski pevski zbor, so pripravili in izvedli v ljubljanski organizaciji ZZB za vrednote NOB Slovenije.  V čast letu Rudolfa Maistra so jo nadaljevali z njegovo pesmijo V boj, ki ponazarja tudi odločenost in pogum borcev partizanske vojske, ki so se še dan pred osvoboditvijo Ljubljane v srditih bojih na Orlah  spopadali z umikajočimi sovražnimi hordami.  Dan pred 9. majem, ki je tudi praznik slovenske prestolnice, Ljubljane, mesta heroj, so pod sovražnimi topovskimi granatami prav tu, na Orlah, padli številni borci Gubčeve, Levstikove in Ljubljanske brigade. Zaradi njihovega vztrajnega boja za človekove pravice, temeljne človeške vrednote, njihovega boja in žrtve, je naš narod stal ob boku zaveznikom, zmagovalcem velike vojne.

Vabilu ljubljanskih borcev so se odzvali ob številnih članih ljubljanske in drugih slovenskih borčevskih in veteranskih organizacij tudi Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve, Asta Vrečko, ministrica za kulturo in koordinatorica Levice, Nataša Sukić, podpredsednica DZ, Lenart Žavbi, poslanec DZ s še nekaterimi poslanskimi kolegicami in kolegi iz slovenskega in evropskega parlamenta,  župana Ljubljane in Škofljice, Zoran Janković in Primož Cimerman, predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman in predsednica ljubljanske borčevske organizacije Julijana  Žibert. Prišli so tudi predstavniki domoljubnih organizacij kot so Društvo vojne za Slovenijo 1990-1991, Društvo Sever, Zveza častnikov in Društvo vojaških vojni invalidov ter predstavniki nekaterih političnih strank.

V postaviti slavnostne prireditve in njenem programu so sodelovali tudi praporščaki in Gardna enota Slovenske vojske in Kvintet trobil Slovenske vojske ter mladi glasbeniki Glasbene šole Grosuplje, katere podružnica deluje na Škofljici. Vsa leta doslej so sodelovali tudi učenke in učenci Osnovne šole Škofljica, letos pa zaradi obveznosti ob nacionalnem preverjanju znanja niso mogli sodelovati. V spomin na padle v zadnjih bojih na Orlah in ob osvobajanju Ljubljane so vence in cvetje k memorialnemu obelisku položile delegacije Mestne občine Ljubljana, Občine Škofljica, ZZB NOB Ljubljana in Slovenije, Gibanja Svoboda, Levice in Socialnih demokratov.

Župan Škofljice Primož Cirman je v pozdravnem govoru poudaril pomen obujanja spomina na te zadnje boje pred dokončno osvoboditvijo, posebej za naselja in zaselke v občini, ki je neke vrste preddverje prestolnice, župan Ljubljane Zoran Janković pa je v nagovoru zbranim znova poudaril pomen zadnjih bojev in osvoboditev Ljubljane in Slovenije tudi v Evropskih razsežnostih takrat in danes, mesec dni pred volitvami v Parlament EU. Opozoril je tudi na dosežke občine v zadnjem letu ter na ključne zadrege v razvoju slovenske države, kjer je posebej izpostavil nujnost ureditve zdravstvenega področja. Vsem je čestital tudi pred jutrišnjim dnem, praznikom Ljubljane in Evrope ter povabil na slavnostno sejo Mestnega sveta MOL na Ljubljanskem gradu, kjer bosta v naziv Častna občanka in občan promovirana Julijana Žibert, predsednica ljubljanske borčevske organizacije in prof. Janez Koželj, zaslužni urbanist mesta in dolgoletni podžupan MOL.

Slavnostni govorec pa je bil mladi Lenart Žavbi, poslanec Gibanja Svoboda v Državnem zboru. Njegov govor in pozdravna nagovora obeh županov objavljamo v celoti v video zapisu z letošnje spominske prireditve na Orlah,  ki jo je vsebinsko oblikovala in povezovala znanstvenica in pedagoginja dr. Mojca Poredoš in ki je v program ob že omenjeni Vojanovi (Maistrovi) pesmi V boj vključila še pesmi Srečka Kosovela, Ade Škerl in Ivana Minattija, katerih obletnice rojstev obeležujemo letos. Partizanski pevski zbor pa je po že omenjeni uvodni Zdravljici v programu spominske prireditve nastopil še s Pesmijo 10. brigade ter pesmimi Jutri gremo v napad, Hej brigade, Nismo se uklonili , Bratje le k soncu, svobodi in Domovina naša je svobodna.

Prireditev smo ob podpori MOL in s tehnično pomočjo produkcijske skupine V živo neposredno prenašali na spletnih straneh www.ljubljana.siwww.radiokaos.info in www.vŽIVO.si, kjer so še vedno dostopni na zahtevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *