VodaWater v mestnem muzeju. Ker bi morali imeti vsi dostop do nje.

Razstava bo na ogled do 8. maja 2016

Čeprav se zdi, da nastaja vedno nova, je voda na Zemlji ena sama. Le njena agregatna stanja se spreminjajo. 97 odstotkov se vode na našem planetu je slane, dva odstotka za zamrznjena v ledu, en odstotek pa je bolj ali manj pitne vode. Ki, tako pravijo, postaja nova nafta. Tudi zato so v ljubljanskem mestnem muzeju pripravili razstavo VodaWater, s katero želijo opozoriti, da dostop do vode ni samoumeven in da je bližina vode ključnega pomena za nastanek in obstanek mest.

Je pred nocojšnjo otvoritvijo povedala kustosinja razstave Irena Šinkovec. Razstava, ki se s svojo vsebino vključuje v teme praznovanja Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope 2016, skozi štiri glavne zgodbe v različnih časovnih kontekstih predstavlja pomen vode za preživetje, za mobilnost ljudi in blaga ter idej in znanj, za mitologijo in verovanja ter za umetnost in jezik. Te teme so obiskovalcem predstavljene v domiselni postavitvi skoraj 250 najrazličnejših predmetov iz muzejskih zbirk Muzeja in galerij mesta Ljubljane

Je povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin. Osrednjo razstavo Voda bodo tekom leta spremljale tri priložnostne razstave: prvo v vrsti se bo z razstavo 125 let ljubljanskega vodovoda predstavilo javno podjetje Vodovod–Kanalizacija, sledila bo razstava H2OLLAND veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, z razstavo Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016 pa bomo od druge polovice januarja do začetka maja 2016 obeležili praznovanje glavnega mesta.

Je povedal direktor javnega podjetja VO-KA Krištof Mlakar. Razstava VodaWater bo odprta do 8. maja prihodnje leto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *