Zoran Janković gre v četrti mandat. Brez PS, s podpisi volivcev in s prvima konkurentoma.

Predvolilna atmosfera se v Ljubljani še vedno ravna po ZJ vetru. Prvi slani, Dobri državi s Smiljanom Mekicarjem ter SDS-ju in Anažetu Logarju navkljub.

Zdaj se začenja zares. Vsaj v Ljubljani. In pomalem že tudi drugod; Deseti dan potem, ko je Zoran Janković objavil, da se bo potegoval še za četrti županski mandat, se je na železniški postaji Ljubljana predstavil prvi protikandidat Smiljan Mekicar, sicer predsednik ljubljanskega odbora stranke Dobra država in predsednik Četrtne skupnosti Črnuče; sedemnajsti dan potem pa je prek Facebooka napovedal svoj vstop v županski tekmo tudi poslanec in svetnik SDS v Mestnem svetu MO Ljubljana dr. Anže Logar.

Zanimivo pri tem je, da bi se oba protikandidata, če bi bil izvoljena, najprej in največ ukarjala z infrastrukturmi projekti ali njihovimi aplikacijami, ki pa so, za razliko od Jakovičevih zastavljeni povsem drugače; Vsaj v pogledu prioritet, čeprav smo kar nekaj tega – vendar ne čisto vse – v nekoliko drugačnih različicah že slišali ali brali v razvojnih dokumentih MOL in političnih premislekih stranke Pozitivna Slovenija, v županovih nastopih pa sploh; Posebej za Radio KAOS smo po novinarski konferenci na ljubljanski želežniški postajo posneli izjavi Dobovška in Mekicarja; objavili ju bomo v posebnem prispevku; Za Logarjeve programske poudarke pa se je treba potruditi na Facebook; Da pa bi bile primerjave sploh mogoče, objavljamo najprej celoviti posnetek predstavitvenega nastopa kandidature Zorana Jankovića pred sedemnajstimi dnevi na Dvornem trgu, tik ob Spomeniku slovenskim vojnim prostovoljcem, borcem za osvoboditev, združitev in enakopravnost jugoslovanskih narodov v letih 1912-1918.

Če za oporo posnetku zapišemo le nekaj poudarkov iz Jankovičevega napovednega nastopa neposredno ob predvolilni pisarni Liste Zorana Jankovića in njega kot županskega kandidata, seveda ne moremo mimo njegove uvodne opombe, da se je za ta korak odločil »…zaradi velike želje, ki so jo izrazili prebivalci Ljubljane, izjemna ekipa in svetniki njegove liste…« Odmevov na Mekicarjevo kandidaturo še nismo zaledili, na Logarjevo pa so izbruhnili takoj po prvih objavah. Zelo »ZA« in tudi podčrtano »PROTI«; odvisno po katerem delu medmrežja deskaš, rudariš.

Razloge za Jankovićevo četrto kandidaturo zapored in povzetek stanja v prestolnici, predvsem pa o najpomembnejših projektih, ki da ga čakajo v četrtem mandatu in ki bodo »češnja na torti«, je zelo podrobno in – kakor je vsa ta leta običajno – brez najmanjšega opomnika v roki – pojasnil, nanizal dosedanje dosežke in načrte za nov mandat pred dobrima dvema tednoma v natanko 14-ih minutah.

Lista kandidatov za Mestni svet Ljubljana je, kot je ob objavi kandidature uvodoma podčrtal Janković, sestavljena. V glavnem (?), dodajamo, s kančkom ugibanja… Večinoma gre, kot je povedal, za ljudi, s katerimi je sodeloval že doslej; to so več ali manj imena svetnic in svetnikov z obstoječe liste z njegovim imenom, ki ima večino v Mestnem svetu. Lista Zorana Jankovića in on osebno so se odločili, da bodo kandidirali s podporo volivcev. Lista potrebuje tisoč na upravni enoti overjenih soglasij podpore, Janković za župansko kanddaturo pa dva tisoč petsto. Naloge so aktivistom in kandidatom razdeljene, oklic pa je bil dovolj zgodaj razposlan »Urbi et Orbi«.

Župan je na pretekle dosežke zelo ponosen, saj Ljubljano uvrščajo v sam svetovni vrh po dosežkih. »… Konkurenčni smo v vsem,« je ponosno poudaril.

V Ljubljani bodo prenovili 20 odstotkov vseh cest, načrtujejo pa nekatere večje projekte, ki bodo, kot zatrjuje Janković, »češnja na torti«. Tisoč pet sto novih neprofitnih stanovanj, s čimer naj bi zadostili 60-im odstotkom povpraševanj, prenova treh osnovnih šol, novi vrtec v Trnovem, prenova zdravstvenega doma, v Bežigradu z novim prizidkom, nov zdravstveni dom na Rudniku.

Za razliko od državnega proračuna Ljubljana namenja v relativnem pogledu (v odstotkih proračuna) kar petkrat (in še čez) več denarja za kulturo, kot država. Z enajstimi odstotki poračuna, bodo razporedili sredstva tako, da se bodo končno lotili tudi Cukrarne, ki naj bi zaživela v dveh letih; kar zadeva območje Roga pa čakajo na sodbo, ki jim bo omogočila izpraznitev in načrtovano prenovo, za kar so v mestnem proračunu sredstva že zagotovljena. Prenovljeno bo tudi Baragovo semenišče, tako Pionirski dom kot SMG.
Čakajo tudi na gradbeno dovoljenje za prenovo atletskega stadiona v Šiški. Prav tako so se dogovorili za projektiranje pokritega olimpijskega bazena Ilirija, kupili so tudi bazen Vevče in porušeni teniški center v Tomačevem, ki naj bi ga obnovili v javno-zasebnem partnerstvu. Prenovili bodo tudi prostore v treh četrtnih skupnostih in ob večjem infrastrukturnem posegu v Fužinah zgradili tudi novo knjižnico.

Izjemno uspešni so bili tudi pri pogajanjih o cenah za posamezne investicije in storitve. Ko so leta 2006 preveli vodenje mesta, je bila Ljubljana zdolžena za 6 mio evrov, za povrh pa jim je, takoj po prevzemu dolžnosti v mestu, vlada Janeza Janše odvzela 57 mio evrov. Letos pa jim je bila zaradi neustreznega izplačevanja obveznosti po zakonu o glavnem mestu v sporu z državo na podlagi sodne poravnave povrnjena vsota 28, 5 mio evrov in pol tega zneska je država že nakazala, pol bo nakzanih do konca leta. To bo mestu omogočilo vračilo 7,2 mio evrov posojila in nova, že odobrena zadolžitev, ne bo več potrebna. Konec leta bo Ljubljana zadolžena za 95 mio evrov ali 320 evrov na prebivalca.

Še pred Jankovićevo objavo, da se bo še četrtič potegoval za županski mandat, se je govorilo, da ga resno snubijo, da prevzame Agrokor. In res, ena od možnosti – ob tem, da je bila v igri tudi upokojitev, je bila tudi vrnitev v gospodarstvo. Kar je seveda še vedno mogoče. Ne glede na razvoj dogodkov in na pričakovano dokaj zanesljivo zmago na županskih volitvah, bo slej ko prej najbrž treba premisliti o nasledniku ali naslednikih…

Na volitvah za tretji, pravkar iztekajoči se mandat, je Lista Zorana Jankovića zgrešila večino v mestnem svetu za enega svetnika. Sicer brez večje škode, saj so se karte med madnatom nekako na novo razdelile. Nekaj – danes smostojnih svetnikov – je zapustilo svoja volilna domovanja (ognjišča) in vsaj eden je prispeval manjkajoči glas (matematične) večine. Poteza je bila v formalnem smislu zaradi podpisa neke vrste koalicijskega sporazuma, po katerem sta (bila) Desusova in SD-jeva svetnika zavezana podpirati Jankovičeve predloge, povsem nepotrebna. Ker gre za nekdaj Desusovega svetnika, tudi tajnika njegove mestne organizacije, ki se je od tam zaradi »izjemne uspešnosti« odslovil in ker je Janković s stranko Pozitivna Slovenija podprl DeSUS na parlamentarnih volitvah, kroži zgodba, da bi bilo pošteno, da bi mu ljubljanski Erjavčev upokojenski oddelek tudi za tokrat zanesljivo večino v mestnem svetu LZJ, moral vrniti uslugo. A iz te moke ne bo niti rogljiča, kaj šele hlebec. Še najmanj zaradi Erjavčevega neutemeljenega negodovanja, češ, da je bila španovija z Jankovićem (zoper Janšo) napaka. Čeprav je res, da sta dva Desusova poslanska kandidata – eden v Šiški, druga pa v Fužinah prav na račun Jankovičeve podpore dobila število glasov, kot jih ta stranka tam ni nikdar doslej ni in jih tudi nikoli več ne bo… Pa sploh ni bila ključna popularnost teh kandidatov med ljudstvom. Pri enem zaradi neobveščenosti ljudi s podrobnostmi morda malo (ata Dončić), pri drugi zagotovo ne (le kdo zunaj ljubljanske politične nomenklature ve za prijazno, natančno in pridno gospo Marijo, politično protežiranko njenega mestnega predsednika Geržine). Da slava v takem primeru samo škoduje, je vsekakor dokaz neuspeh Desusovega kandidata za poslanca v središču mesta, sicer Brglezovega izbranca Lada Leskovarja (B.Pavel, dolgoletni glavni tajnik v strankini centrali in Erjačev zaupnik ter Geržinov neformalni šef). To je bil tipični primer zlorabe in manipulacije med priletnimi popularnega imena in osebe za politične namene. Brez dvoma, tudi pri polni zavesti sicer o politiki in politikantstvu slabo poučenega subjekta, kakopak.

No, tudi zato ni verjetno, da bi ta stranka lahko Jakovićevim vrnila uslogo. Vsekakor bodo morali za uspeh LZJ prihodnja dva meseca še trdo delati. Seveda je pomembno tudi kakšna bo od sestave liste, imena kandidatov in njihovo zaporedje, ki pač nima, kot še dva mandata nazaj, zagotovljene zanesljive večine… Ampak – v tekmi za župana Ljubljane bo skoraj zagotovo drugi krog nepotreben. Vsaj za zdaj, ko vemo šele za prva Jankovićeva konkurenta za nov županski mandat in ko so ravnokar v pravosodju objavili pravnomočnost obtožnice v zadevi »parkirišča Stožice«. Kot da se ne bi doslej v teh zoprnijah – tako za obravnavani osebek, kot njegove sodelavce, partnerje in (potencialne) volivce ter nasprotnike – v pravosodju ničesar ne naučili.

Skušali smo pridobiti točne podatke o vseh dosedanjih policijskih, preiskovalnih in pravosodnih postopkih zoper Jankovića (statistisko torej), pa nam do tega trenutka objave ni uspelo. Škoda, ker sta dinamika in vsebina te sage vsekakor zanimivi. Praviloma pa se to dogaja pred – tako rekoč vsakimi volitvami, na katerih kandidira Zoran Janković. In doslej je preiskovalcem in tožilcem še vsak njihov prostopek vsakič zdrsel v Ljubljanico in splaval naprej po vodi, Jankoviću pa sta se rejting in popularnost povečala. Listi niti ne, njemu pač!

Če poskušamo zadevo umestiti v gledališki ali filmski svet, tja, ker deluje iluzija, se vsiljuje vprašanje ali je to komedija absurda? Kaj pa če ima Janković tam, kjer se začenjajo in po pravilu – vsaj doslej – tudi omagajo ti postopki, svoje ljudi? To vsekakor niso neboleča početja, odmevajo pa glasno in daleč in ne potonejo v dnevu ali dveh… Če bi bilo to res, bi šlo za uporabo zelo profesionalnega orodja, sicer z visoko stopnjo tveganja, vendar – vsaj doslej – z izjemnim rezultatom za župana in županskega kandidata. Ker pa nikoli zares ne veš, kako se bo stvar izcimila, bi bil morda že čas, da vendarle začne razmišljati o dostojnem nasledniku in naslednikih, kakor smo že zapisali – tako na županskem prestolu kot v dvorani mestnega sveta.

Z dokajšnjo gotovostjo pa moremo reči, da bo ta predvolilna tekma bistveno manj dolgočasna, kot je bila tista pred štirimi leti. Verjetno tudi z manj potencialnimi tekmeci za glavno funkcijo, saj se bo desna tertjina skušala strniti v učinkovit blok, leva dobra polovica pa bo najbrž v ogenj razpršeno poslala tiste, ki bodo s tem skušali promovirati svojo stranko ali listo. In nič kaj dosti več…

Posnetek uverture Jankovičeve pred-kampanje še pred uradnim začetkom volilne kampanje za lokalne volitve v Ljubljani in nekaj refleksij ob tem sem za Radio KAOS pripravil, zapisal in prebral Andrej Pengov. V prihodnjih dneh bomo, kot že obljubljeno, objavili pogovora s predstavitve županskega kandidata in stranke Dobra država za nov mandat v Mestnem svetu Mestne občine Ljubljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *