Cankarjev dom v novi, 40. sezoni: Bistvo se zgodi znotraj

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma: Med letoma 1981 in 2018 je prireditve v Cankarjevem domu obiskalo več kot šestnajst milijonov ljudi. Na naših odrih vsako leto nastopi okoli osemnajst tisoč različnih izvajalcev, med njimi nemalo vrhunskih umetnikov, ki jih upravičeno občuduje ves svet. Ob ustvarjanju programa Cankarjevega doma za novo sezono smo uporabili širok razpon doslej pridobljenega znanja in izkušenj, predvsem pa smo tehtno razmislili o pomembnih izzivih sedanjosti in prihodnosti, ki jih bomo raziskali v jubilejni sezoni.«

Cankarjev dom vstopa v jubilejno, 40. sezono; predstavili so jo pred tednom dni v – kakor se dvorana na notranjem mostovžu tik nad glavnim vhodom v palačo tega največjega kulturnega hrama pri nas in njegovo Veliko sprejemno dvorano poslej imenuje – prenovljeni Stekleni dvorani Lili Novy.

Doslej se je ta dvorana opremljena kot neke vrste knjižnica in čitalnica, imenovala Dvorana Lili Novy, poslej so ji dodali še oznako Steklena, kajti dobila je podobo, kot si jo je zamislil arhitekt Cankarjevega doma, prof. Edvard Ravnikar. Generalna direktorica CD Uršula Cetinski je na novinarski konferenci pred tednom dni predstavila vse glavne poudarke kulturno-umetniškega in kongresnega programa in uvodoma podčrtala, da je prireditve in dogodke v minulih 39 sezonah obiskalo 16 milijonov ljudi.

Njena dobrodošlica je veljala predstavnikom sedme sile, ljudem iz Ministrstva RS za kulturo, ki je ustanovitelj Cankarjevega doma in Mestne občine Ljubljana ter ljudem iz vodstev podjetij, ki so najpomembnejši podporniki in pokrovitelji kulturno-umetniškega programa, saj se, kot so zapisali v sloganu te sezone in kar je bila rdeča nit sicer celodnevne torkove predstavitve, bistvo zgodi znotraj.

Če povzamemo zgolj glavne programske točke prihajajoče sezone Cankarjevega doma, jih lahko strnemo v enajst programskih sklopov; To so tematski festivali: Na Olimpu, Slovenija 2050, Zlati in Srebrni abonma, Veličastnih 7 in Glasbe sveta, Odrske novosti za otroke in mladino, Jubilejni 30. Liffe, 14. Festival gorniškega filma ter 22. Festival dokumentarnega filma in Razstavni program ter vrhunska kongresnia, strokovna in družabna srečanja.

S predstavitvijo sezone 2019/20 za medije, partnerje, pokrovitelje, člane kluba Ivanka in drugo zainteresirano javnost se je drugi septembrski torek začel vsebinsko bogat in raznovrstno zastavljeni Dan odprtih vrat Cankarjevega doma. Našo največjo kulturno ustanovo si je bilo mogoče ogledati od znotraj – z brezplačnimi vodenji, predstavitvijo orgel v Gallusovi dvorani in ogledom zaodrja ter čebeljih panjev na strehi; popoldne so pripravii tudi javno vodenje po razstavi IDEJA – Znanost in tehnologija antične Grčije, zvečer pa prav tako brezplačen koncertni performans De Facto (pojdi s seboj), Leje Jurišić in Milka Lazarja. Središčni popoldanski dogodek pa je bil posvet poznavalcev posameznih umetniških disciplin, umetnostnih kritikov, ki ga je Cankarjev dom pripravil v sodelovanju z našim največjim gledališkim Festivalom Borštnikovo srečanje. Po Baudelaireu so ga naslovili: Kritika, rojena Iz maternIce umetnosti – posvet o pomenu in vlogi umetnostne kritike.

Sodelovali so Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, ki je posvet povezovala, Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, likovni kritik Aleksander Bassin, Jani Virk, literat in urednik igranega programa TV Slovenija, muzikolog redni profesor dr. Gregor Pompe s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Simon Popek, vodja filmskega programa Cankarjevega doma. Radio KAOS je posvet v celoti posnel in ga za prihodnje dni in tedne pripravljamo za objavo. Spremljal ga je Andrej Pengov, ki tudi podpisuje to oddajo ob začetku 40. sezone Cankarjevega doma, našega največjega kulturno-umetniškega in kongresnega središča. Na svidenje do takrat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *