Človek misli, bog se smeje

Nekaj predlogov Mladinske knjige Založbe za poletno branje.

Človek misli, bog se smeje naj bi bila prispodoba Milana Kundere za opis romana Ljubezensko pismo  v klinopisu. Kundera je sonarodnjak avtorja romana Tomáša Zmeškala, ki je na novo izšel pri Mladinski knjigi Založbi  in ki ga je uredil Andrej Ilc, prevedla Nives Vidrih, izšel pa je v zbirki Roman.

Da, govorimo o še eni ljubezenski zgodi, za katero pri Mladinski knjigi priporočajo, da ji sledite čez poletje, saj je že v uvodu postalo jasno, da je tu nekaj transcendentalnega, s čimer, smo prepričani, se človek lahko ukvarja v današnjem »ponorelem« času, bolj ali manj menda le na počitnicah. No tako kot naslov, je tudi zgodba vse prej kot običajna,  čas in okoliščine, v katerih se odvije, niso niti malo srečni, poleg tega so protagonisti večinoma precej diskretni, ko gre za »šeranje« bistvenih zadev in občutkov – kot so pri Mladinski zapisali v sporočilu za javnost. Torej, če želite vedeti zakaj se bi bog ob taki zgodbi smejal, ni druge, kot da nekaj poletnih dni preživete v iskanju ljubezni ali transcendence ali obojega.

Poleg Češkega avtorja v Mladinski knjigi priporočajo še druge sveže izdane naslove. Čigav si, roman Saše Stanišića prevajalka Urša P. Černe označi kot mojstrski in karizmatični roman, ki ga spremlja vrsta srečnih in naključnih občutij. Četrti roman tega bosansko-nemškega pisatelja je avtobiografska zgodba o begunstvu in odraščanju migrantskih otrok v Nemčiji in vraščanja v novo kulturo. Knjiga pa se označuje za nekakšen žanrski hibrid.

O beguncih govori tudi roman Jeanine Cummins iz zbirke Kapučino, Ameriška tla, ki predstavi mehiške begunce, ki si prizadevajo bežati pogubnemu okolju in prečkati zid z ZDA. Zgodba je daleč od ljubezenske, je praktično grozljivka, kjer lik z imenom Lidija ve, da mora pobegniti mafijskemu kartelu. Ali bo pobeg uspešen in bo Lidija prišla na cilj ter se rešila mafijskih spon pa boste izvedeli le tako, če knjigo »primete v roke«.

Predstavitev nekaj izmed predlogov za poletno branje pa zaključujemo s socialnim romanom Prijazna soseska, kjer Therese Anne Fowler nastavi ogledalo rasizmu, ki je zašit v temelje naše družbe. Skrivanje ljubezni zaradi barve – ja, pravijo da ima koža barvo, je vsekakor družbeno dejstvo, s katerim se v 21. stoletju ne bi smeli več srečevati. Kot označi Andrej Hiti Ožinger, prevajalec, je to roman, ki jezi ravno tako kot jezi današnje stanje v družbi, še zdaleč ne le v Ameriški in je odličen prikaz današnje resničnosti.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *