Črte, risbe, slike in video Marie Lassnig v Galeriji CD

Prevladujoč ustvarjalni izraz Marie Lassnig je risba, črta, izrisana, premišljeno potegnjena v prostor in čas; je prva ženska prejemnica velike državne nagrade Republike Avstrije za likovno umetnost. Te izjemne stvaritve ekspresionizma in nadrealizma 20.stoletja so na ogled do 18.8.

Zadnji februarski torek so v Galeriji Cankarjevega doma odprli razstavo ene pomembnejših umetnic našega časa Marie Lassnig; Po materi je bila Slovenka, čeravno to ni bil njeno edentiteno oprijemališče, po nazoru ter umetniškem iskanju in ustvarjanju pa je bila svetovljanka; V začetku maja bo minilo deset let od njene smrti na Dunaju, rodila pa se je 95 let pred tem na Koroškem v Kapeli na Grobniškem polju.

Kot slikarka je zaslovela šele v njenih 70-ih letih; umetnostno zgodovinska stroka jo uvršča med najpomembnejše osebnosti evropskega likovnega sveta dvajsetega stoletja. Uveljavila se je kot mojstrica risbe, umetniško nadvse tenkočutno nadzorovane poteze s svinčnikom, ogljem ali čopičem, značilnost njenega ustvarjanja pa so ekspresivni avtoportreti in ustvarjanje z izrazitim zavedanjem telesa, prepoznavanja in odslikave lastnega stanja v ter fizičnih občutij; Velja za eno od utemeljiteljic informela v Avstriji in pionirko ženske emancipacije v umetnosti.

Ustvarila je izjemni slikarski in risarski opus, ustvarjala je tudi na literarnem področju ter v drugih vizualnih formatih kot sta video in film.

Leta 1960 se je preselila v Pariz, kjer se je njena umetniška produkcija v slikarstvu in grafiki osvobodila stilističnih omejitev. Leta 1968 se je preselila v New York in odkrila (animirani) film. Pri 60 letih je prejela profesuro na dunajski Univerzi uporabne umetnosti. Leta 1988 je bila prva ženska prejemnica velike državne nagrade Republike Avstrije za likovno umetnost.

Njena dela so v muzejih in razstaviščih kot so newyorška MoMA ter Albertina na Dunaju in Stedelijk v Amsterdamu.

Razstavo z  oseminsedemdesetimi risbami, štirimi oljnimi slikami in videom sta pripravila kuratorja Peter Pakesch, direktor fundacije, ki skrbi za njeno zapuščino Marije Lassing in Katarina Hergouth iz CD. Arhitektka razstava je Sara Badovinac.

Ob razstavi je izšel tudi obsežen in informativno ter slikovno bogat katalog, ki poudarja prav slikarkini mojstrovini –  risbo in sliko. Besedila so prispevali dr. Tomislav Vignjević, Claire Hoffman, dr.Peter Assmann in Katarina Hergouth, urednica pa je Katja Ogrin.

V galeriji CD bo razstava na ogled vse do 18. avgusta in v obdobju teh petindvajsetih tednov so v CD pripravili niz spremljajočih dogodkov; prvi med njimi bo literarni večer v mesecu aprilu; sodelovali bodo založnik Lojze Wieser in Barbara Maier, ki sta ob Petru Handkeju tudi sourednika.

V pričujočem prispevku je videozapis otvoritve razstave risb, slik in videa Marie Lasnig, dopolnjen s skevencami z obiska galerije. Na otvoritvenem dogodku razstave sta govorila Uršula Cetinski, direktorica CD in prof. Peter Pakesch, povezovala pa ga je Tajda Lekše. Za Radio KAOS sem ga posnel in za objavo pripravil – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *