Knjižni program Cankarjeve založbe za leto 2020

Predstavitev programa Cankarjeve založbe za leto 2020.

V sredo sta Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov predstavila program Cankarjeve založbe za leto 2020. Tiskovna konferenca se je začela s predstavitvijo še zadnjih knjižnih izdaj načrtovanih za leto 2019, a večina predstavitve je bila v znamenju tega leta. Izdaja knjig Cankarjeve založbe bo v primerjavi s tisto, ki jih planira Mladinska knjiga Založba, številčno manj obsežna, a zato nič manj zanimiva. Urednika sta hitro in učinkovito preletela načrtovane izdaje in predstavila zbirke, ki izhajajo v okviru Cankarjeve založbe. Z uvodom v predstavitev pa je začel Harlamov, ki je poleg uspehov v 2019 poudaril, da so ponosni predvsem na slovenske avtorje in takoj besedo predal Andreju Blatniku, da nekaj teh predstavi. Ta je kot izvirne avtorje izpostavil roman Milana Dekleve Zaplešiva , Dante – ki se sprašuje, kaj umetnost sploh pomeni; ter kot avtorja Martina Lenardiča in njegovo delo Pod požiralnikom. Ob tem pa je Blatnik predstavil še dve pesniški knjigi: Sanjsko knjigo Uroša Zupana in Čuvaja sna Vinka Möderndorferja. Izpostavil je tudi knjigo Esada Babačića Veš, mašina, svoj dolg?

Besedo je spet prevzel Aljoša Harlamov, ki je predstavil Davorina Lenka in njegovo zbirko kratke proze Psihoporn ter Zbrane pesmi Fabjana Hafnerja ter prešel na zbirko Moderni klasiki, kjer bomo tudi letos našli kar nekaj nobelovcev, na primer Aleksandro Aleksijevič s Časom iz drugem roke – knjige spominov na Sovjetsko zvezo in tudi Jamala Ouriachia z Lakoto. Letos končno naj bi tudi izšel Volčji dvor Hilary Mantel – po The Guardianu najboljši roman 21. stoletja do sedaj.

O nobelovcih je nadaljeval tudi Blatnik, ki je predstavil Olgo Tokarczuk, Bizarne Zgodbe, kot običajno v prevodu Jane Unuk in Patricka Modianoja ter njegove Speče spomine, ki ga prevaja Aleš Berger. V preostalem prevodnem programu je izpostavil še knjigo Petre Hulove, Kratka zgodovina gibanja, ki je druga stran dekline zgodbe, medtem ko pa je Harlamov izpostavil MIchela Houellebecqa z Serotoninom ter Roberta Measseja s Prestolnico.

Naslovila sta še zbirko Bralna znamenja oziroma izdajo v letu 2020, knjige avtorice Maryane Wolf, Bralec, vrni se in zaključila z omembo knjige Maxa Porterja, Žalost nosi črno perje iz zbirke Najst ter zgodovinski knjigi Partizani, Jožeta Pirjevca ter Ogenj, ki je zajel Evropo, ki jo bosta ob stoletnico požiga narodnega doma v Trstu oblikovala dva zamejska Slovenca  doktor Gorazd Bajc in doktor Borut Klabjan.

Aljoša Harlamov je predstavil tudi kuharski program Cankarjeve založbe. Začel je s knjigo Saše Šketa, Repa in krompir – vegansko kuharico. Druga knjiga, ki je izredno zanimiva po urednikovem izboru, Narava v kuhinji, uporablja vse sestavine iz narave. Letos bodo pa izdali tudi Bučno zgodbo –  bučah in bučnem olju.

Za zaključek so se zahvali JAKRS, ki bo tudi letos podprla veliko izdaj. Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Comments are closed.