MGL naslednjo sezono praznuje 60 let

Tudi lets želijo skoraj 100.000 obiskovalcev

Gledališka sezona 2011/2012, šestdeseta po vrsti v Mestnem gledališču ljubljanskem, prinaša 12 novih uprizoritev, in sicer šest na velikem odru, štiri na Mali sceni in dve koprodukciji. V skladu s praznovanjem bo v repertoarju nekoliko več klasičnih besedil, na Mali sceni in v Studiu pa bodo uprizorili štiri nove tekste, prve izvedbe. Začeli bodo septembra s premiero Molièrove komedije Namišljeni bolnik, ki jo bo v prevodu Josipa Vidmarja veliki oder MGL po slabih tridesetih letih spet postavil velikan modernega slovenskega gledališča Mile Korun.

Leta 1982 je Korun namreč to igro že režiral v MGL, vlogo Argana pa zaupal nepozabnemu Zlatku Šugmanu. Oktobra bodo premierno uprizorili dramo Don Juan se vrne iz vojne nemškega dramatika Ödöna von Horvátha, ki ga je posebej izbrala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor. Tretja premiera sezone obeležuje 60-letnico delovanja MGL. 29. decembra 1951 se ja namreč zgodila prva premiera na profesionalnem odru MGL, in sicer Cankarjev Jakob Ruda. Skupinica mladih gledaliških navdušencev se je prvič zbrala 1. novembra 1949 v prostorih Mestnega muzeja, kjer so se začele tkati ideje o novem gledališču. Ansambel takratnega Mestnega gledališča ljubljanskega je pred tem na drugih odrih ustvaril že štiri uprizoritve; prva je bila drama Nevihta ruskega avtorja Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Marije Nablocke. Novembra 2011 bo Nevihti v prevodu Tatjane Stanič novo življenje navdahnil režiser Jernej Lorenci.

Poleg tega bodo uprizorili še komedijo Vitez čudes španskega baročnega avtorja Lopeja de Vege, Mjuzikel Čarovnice iz Eastwicka, ki ga podpisujeta pisec dialogov in songov John Dempsey ter avtor glasbe Dana P. Rowe, sezono na velikem odru pa bodo aprila končali z Gogoljeno komedijo Ženitev v režiji Diega De Bree. Na Mali sceni bo konec septembra premiera črne komedije Ptičeslovje predstavnika ruske postsovjetske dramatike Aleksandra Stroganova v prevodu Mihe Javornika,.

Sledi novembrska premiera drame Rekviem najpomembnejšega izraelskega dramatika Hanoha Levina v prevodu Klemna Jelinčiča Boeta. Aprila 2012 bo premiera prve slovenske uprizoritve Dlje od najdlje škotske dramatičarke Zinnie Harris, zadnja premiera na Mali sceni bo prva slovenska odrska uprizoritev Plesa v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Milčinski, ki je avtorica odrske priredbe V letu 2010 si je predstave – odigrali so jih 450 – ogledalo 98.582 gledalcev. Zasedenost dvoran ostaja na zavidljivih 95 odstotkov. Tudi v naslednji sezoni si želijoo doseči podobne številke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *