Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?

Aleš Šteger o letošnjem festivalu Literature sveta – Fabula

Od prihodnje srede 27. februarja in še deset dni potem – vse do sobote 9. marca, bodo v Ljubljani gostovala nekatera največja mednarodno priznana pisateljska imena, s katerimi se slovensko občinstvo lahko srečuje na literarnih večerih v okviru festivala Fabula 2013.

Presežek tega, zdaj že desetega festivala Literature sveta, pa so vsekakor izdaje knjižnih del gostujočih avtorjev, ki bodo tudi letos bralcem dostopne po izjemno ugodni ceni, ter seveda številni spremljevalni dogodki, na katerih bodo gostje in strokovnjaki razpravljali o nekaterih aktualnih temah, ki se bodo letos navezovale na osrednji fokus festivala Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?

V okviru festivalskega fokusa se bo zvrstil niz različnih dogodkov, ki bodo z več zornih kotov osvetljevali osrednjo festivalsko tematiko. Skupaj s številnimi priznanimi strokovnjaki, akademiki in literati bodo odkrivali mitologijo mesta, razpravljali o političnih mitologijah, se seznanjali s skrivnostmi urbanih legend, ugotavljali, kakšno vlogo ima mitologija v fantastični in znanstveno-fantastični literaturi in nenazadnje izvedeli več o pomenu mitologije v psihoanalizi, so še zapisali na spletni strani www.festival-fabula.org, kjer je moč najti tudi podrobnejši program ter druge pomembne informacije in podatke letošnjega festivala.

O vsem tem, pa tudi o izjemnih naporih organizatorjev, da težkim časom navkljub ne popuščajo v svoji programski in organizatorski vnemi ter končno tudi pri iskanju in zbiranju sredstev za ta podvig, se je Andrej Pengov, posebej za Radio KAOS. pogovarjal z Alešem Štegrom, programskim vodjo Študentske založbe in »motorjem« Fabule 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.