Monika Bohinec: Azucena je pevsko in karakterno zahtevna vloga; alt in sopran obenem.

Monika Bohinec, mezzosopran (Azucena v Trubadurju): Študij Trubadurja je potekal v izjemno ustvarjalnem vzdušju; »kemija« med pevci in vsemi sodelujočimi je bila prava, sproščena. Sodelovanje z dirigentom Robertom Gianolo in režiserko Yulio Roschino je bilo odlično. Branka Robinšaka, ki nastopa v vlogi Manrica, občudujem ne le zaradi izjemne pevske kariere v minulih 40 letih, temveč tudi zato, ker je ta vloga ena najzahtevnejših v Verdijevih operah in le malokdo jo zapoje in odigra tako kot on.

Ni povsem jasno, zakaj se je Verdi odločil, da bo Trubadurja, ki ga ta četrtek premierno uprizarjajo na odru ljubljanske opere, vendarle naslovil, kot je vztrajal prvi libretist Salvadore Cammarano, oba pa sta se oprla na dramo španskega dramatika Antonia Garcíe Gutiérreza El trovador; Morda prav zaradi bojazni, da bi z naslovom Azucena, kar v prevodu pomeni Bela lilija ali morda celo z La Zingara, Ciganka, preveč načel princip junaštva, katerega protagonisti so moški, ki se na Iberskem polotoku v začetku 15.stoletja vojskujejo v državljanski vojni, kamor je umeščena ta zgodba; Lik trubadurja si pri nas sicer predstavljamo predvsem kot pevca, poeta, vasovalca, godca in zabavljača, le poredko ali nikdar pa kot rokovnjača ali celo graščaka, kar sta tudi mogoča sopomena te besede. Čeravno je v tej zgodbi prav grof Luna tisti, ki kot tekmec Manrica tudi dvori, brenka na čustva lepe Leonore.

Opera Trubadur je sicer ena največjih mojstrovin Giuseppeja Verdija; od prve uprizoritve v rimskem Teatro Apollo, januarja 1853 pa do danes, je to delo, postavljeno v štiri dejanja, pogosto izvajano na vseh odrih Sveta in seveda tudi v Ljubljani; Ljubljansko občinstvo ga je imelo priložnost prvič videti in slišati v Stanovskem gledališču 17_aprila 1860, ko so ga uprizorili italijanski potujoči glasbeniki, 35 let potem pa so ga, prvič v slovenski režiji, uprizorili pod vodstvom Josipa Nollija; pisalo se je leto 1895, 18_januar.

To glasbeno umetnino,, orkestru bo tokrat dirigiral Roberto Gianola, poznavalci pogosto imenujejo operna poslastica, saj je eno najslavnejših del velikega Verdija; Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo zaživela v inscenaciji mlade a na različnih – gledaliških in glasbenih – odrih že uveljavljene režiserske Yulie Roschina. Na novinarski konferenci, kjer so ustvarjalci predstavili novo ljubljansko uprizoritev in kjer smo posneli tudi nekaj v tem prispevku objavljenih video sekvenc, je režiserka osvetlila pogled na zgodbo, kakor jo po njeni interpretaciji vidi Azucena.

Tudi Verdija je ta zgodba pritegnila predvsem zaradi posebnih značajev oseb, zlasti ciganke Azucene, v kateri je prepoznal edinstveno karakterno vlogo. Na tokratni premieri v tej vlogi gostuje sijajna mezzosporanistka gospa Monika Bohinec, sicer že enajst let članica Dunajske državne opere. Ob več kot dvesto vlogah, s katerimi je nastopila na največjih svetovnih opernih odrih pod vodstvom slovitih dirigentskih mojstrov in ob sodelovanju z izjemnimi svetovnimi solisti, je kar nekajkrat sodelovala tudi v uprizoritvah na slovenskih glasbenih odrih. Na dan, ko je bila zapovedana glavna vaja, smo jo – posebej za Radio KAOS – povabili k pogovoru.

Z mezzosporanistko gospo Moniko Bohinec, članico ansambla Dunajske državne opere in gostujočo solistko na ljubljanski premieri Trubadurja, kjer nastopa v vlogi Ciganke Azucene, matere Manrica, tekmeca grofa Lune v prerivanju za srce Leonore, sem se pogovarjal Andrej Pengov.

V prispevku uporabljene fotografije z vaj so delo Darje Štravs Tisu, video posnetki z novinarske konference pa so produkcija Radia KAOS.

V prihodnjih dneh bomo objavili tudi pogovor s prvakom ljubljanske opere, tenoristom Brankom Robinšakom, ki nastopa v vlogi Manrica. Posneli smo ga že v začetku marca, ko je obelodanil, da s tem nastopom obeležuje 40 let poklicnega udejstvovanja na opernih deskah in drugih glasbenih odrih. Lep pozdrav do takrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *