Nigella sativa v MGL zdravi vse, razen smrti

V igri Olje črne kumine nastopajo Jure Henigman kot sin Borut, Bernarda Oman je njegova mama Monika, Karin Komljanec je ustvarila lik Viktorije, njen – karkoliže soprog - je Mitja, ki ga igra Gaber K. Trseglav, gostujoči igralec pa je mladi Matej Zemljič, ki so mu naložili vlogo Nika, avtističnega predstavnika generacije Z. Trije deli, ki so več kot klasična odrska dejanja, določajo najpomembnejša obdobja njihovih življenj v razponu tridesetih let.

Prvi vtis, da gre za kuhinjsko temo, no, morda gospodinjsko zadevo, skratka za nekaj, kar  s kančkom fantazije pooseblja dom, sploh ni tako zgrešen. Zakaj so se za to naročeno delo dramatičarka in režiserka v isti osebi, dramaturginja in umetniška vodja MGL odločile za tak naslov te novitete na Mali sceni, je na novinarski konferenci pojasnila Barbara Zemljič.

Za kaj več o študiju in pripravah na krstno uprizoritev dramskega dela Olje črne kumine pa smo avtorico besedila in režiserko Barbaro Zemljič posebej za Radio KAOS povabili pred naš mikrofon in kamero.

Ob pretehtani in mnogokrat že – razen v enem primeru – mnogokrat preskušeni in uveljavljeni igralski zasedbi z Juretom Henigmanom, Bernardo Oman, Karin Komljanec, Gabrom K. Terseglavom in Matejem Zemljičem so Olje črne kumine, so to uprizoritev soustvarili tudi dramaturginja Ira Ratej, scenografka Urša Vidic, kostumografka Tina Bonča, avtor glasbe Miha Petric, lektorica Maja Cerar, oblikovalca svetlobe in zvoka Andrej Koležnik in Matija Zajc. V ekipi je tudi gospa, katerih vloge nastajanju predstav najpogosteje ostajajo notranja zadeva gledališč, tako rekoč neka mala skrivnost, nekaj, kar naj ne bi zanimalo obiskovalcev – Lejla Žorž je vodja predstave, šepetalka in rekviziterka hkrati.

Olje črne kumine (Nigella sativa) v neposrednem prevodu iz latinščine bi to bilo nigrum cuminum  oleum, do arabskega prevoda se žal, nismo uspeli dokopati, se uporablja v terapevtske namene že več kot 3.000 let in velja za eno najmočnejših protikancerogenih zelišč. Olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic za neverjetnih 250 odstotkov. Ne da bi te učinke kljub prepričljivemu izročilu preroka Mohameda, čigar citat o vsemogočnosti zdravilnih črni kapljic je zlorabljen v naslovu, preskusil še pred premiero, sem se za Radio KAOS snemanja in pisanja o čudodelnem pojavu na Mali sceni MGL, lotil Andrej Pengov. V prispevku so uporabljene tudi fotografije z vaj, ki so delo Petra Giodanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *