Program Cankarjeve založbe za leto 2019

Predstavljeni knjigi za zaključek Cankarjevega leta, torej leta 2018, sta bili Ivan Cankar, literarni revolucionar izpod peresa Aljoše Harlamova ter zbirka Pavčkovih pesmi za odrasle Ena sama beseda.

Decembra prejšnjega leta so v Cankarjevi založbi razkrili svoje plane za 2019. Na tiskovni konferenci, kjer so predstavili še zadnjo knjižno izdajo, ki se navezuje na Cankarjevo leto, in sicer tokrat izpod peresa enega izmed urednikov Cankarjeve založbe, Aljoše Harlamova ter tudi zbirko vseh Pavčkovih pesmi za odrasle, pod naslovom Ena sama beseda. Torej, hkrati so tiskovno konferenco izkoristili kot priložnost, da pogledajo v leto naprej. Letošnje leto. In kaj lahko pričakujemo?

Preden sta Aljoša Haarlemov in Andrej Blatnik predstavila program za leto 2019,sta se, seveda, pohvalila z nagradami za leto 2018, predvsem s Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo Tinu Logarju.

Sedaj pa k letu 2019. Letošnja posebnost je ponovna uvedba Bralnih znamenj, kjer bosta v letu 2019 zaradi manjkajočega naslova v letu 2018, izdani kar dve knjigi. In sicer knjiga Knjigarne, izpod peresa Jorge Carriona, v prevodu Sare Virk ter Krčenje Sama Ruglja. Pričakujemo pa lahko seveda obsežen leposlovni program ter zanimive naslove iz humanističnega področja, predvsem zgodovine. Pod slednjo kategorijo lahko tudi leta 2019, tako kot smo v letu 2018 obeleževali 100 let konca prve svetovne vojne, pričakujemo zanimivo zgodovinsko knjigo, tokrat kot samostojno delo doktorja Gregorja Antoličiča z naslovom Maksimiljan I.: Cesar po Napoleonovi milosti. Seveda ne smemo tudi mimo monografije Jožeta Pirjevca Partizani.

Na področju humanistično leposlovnega programa, lahko omenimo še tri naslove, ki bojo popolnili izdaje, in sicer delo O dramah, torej dramatiki Blaža Lukana ter delo Saše Dolenca, Od genov do zvezd in naprej ter Marie-Janine Calic: Jugovzhodna Evropa.

Nato so tu seveda moderni klasiki, ki vedno zasnova skušajo pripeljati ne samo moderne avtorje ampak tudi odlične prevajalce in pisce spremnih besed v to zbirko, kot je povedal Andrej Blatnik. Po urednikovem mnenju imajo knjige, ne glede na svojo raznolikost povezovalni element, in sicer, da projektirajo svet, v katerem živimo.

Pod preostalim prevodnim programom so torej omenili Zatemnitev Mihaela Ondaatja, O izgubljeni deklici Elene Ferrante, Ilija Trojanow Moja olimpijada ter noč živih Židov Igorja Ostachowicza v prevodu Jane Unuk. Kot izvirni leposlovni program pa bomo v letu 2019 lahko brali sledeče naslove: Norhaus na hribu Suzane Tratnik, Ivano pred morjem Veronike Simoniti, drame Matjaža Župančiča, Kozjeglavko Zarje Vršič ter Plavalca Sergeja Curanoviča. Pogled v leto 2019 so začeli sicer s predstavitvijo monumentalnega dela Temelji slovenstva, avtorjev Aleša Gabriča, Petra Štiha, Jerneja Kosija in Luke Vidmarja, končali pa so z bolj lahkotnimi temami, in sicer z izvirnimi kulinaričnimi knjigami, ki jih je predstavila Nina Žitko Pucer.

Torej, leto 2019 pri Cankarjevi bo izjemno zanimivo in se ga že veselimo, tudi na Radiu KAOS, za katerega prispevek sem pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *