SF: Abonmaji razprodani, veliko nove glasbe, slovenske in tuje, novi programski sklopi, brez nekdanje dihotomije.

Matej Šarc, v.d. direktorja in umetniškega vodje orkestra Slovenske Filharmonije: Očitek, da je krivda za pomanjkanje komunikacije z gospo Ireno Grafenauer, vrhunsko flavtistko, na naši strani, ne drži. Drži pa, da sem mnogim domačim in tujim glasbenikom odpovedal sodelovanje. Vsemu navkljub upam, da bosta novembrska koncerta izvedena. Pogodbe so podpisane in naredili bomo vse, da do koncerta pride.

Teden dni je tega, ko nas je v studiu Radia KAOS obiskal vršilec dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Slovenske filharmonije v dobrih dvajsetih minutah pogovora smo uspeli prelistati, sem in tja tudi komentirati v začetku septembra predstavljeno novo sezono slovenskih simfonikov, ki so otvoritveni koncert odigrali in odpeli že nekaj dni kasneje. Sezono so začeli  v Cankarjevem domu z Mašo v h-molu J. S. Bacha, fragmentarno vokalno stvaritvijo, kot je na predstavitvi delo označil  gostujoči dirigent Stephen Layton. Tokratna sezona je tudi  jubilejna, saj praznujejo 30. let Zbora Slovenske filharmonijein s tem koncertom so začeli novi VIP (vokalno-instrumentalni program) cikel, ki je je eden od šestih novih vsebinskih sklopov, v katere so za razliko od prejšnjih dveh glavnih abonmajev po novem razvrstili repertoar z letnicama 2020-2021.

Kljub dostojni minutaži, v kateri smo, kot rečeno »prečesali« skoraj vse napovedano, pa nam je vendarle zmanjkalo časa za nekatera poslovna, recimo jim menedžerska in organizacijska vprašanja – kot je na primer abonmajska ponudba in njena razprodanost. Razprodani so, kar bi bila velika reč, dosežek, da malo takih, če se tudi na tem področju ne bi gibali v omejenem prostoru kot ga narekujejo pandemijske okoliščine, o čemer pa smo se le utegnili, vsaj malce tudi pogovoriti.

Začeli smo s klicem na pomoč: SOS, kar v našem, pravzaprav njihovem primeru pomeni sodobna orkestralna glasba. Ne brez razloga, ki ga je poslušalstvo hitro razumelo in sprejelo.

Z Matejem Šarcem sem se za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov, za zvok, sliko pa je poskrbela Urška Pengov Bitenc. Danes, ko pogovor poobjavljamo pa naj prav ob koncu še omenimo, da si je bilo dopoldne moč v neposrednem video prenosu ogledati javno generalno vajo koncerta orkestra SF O soncu in morju, koncert sam pa je na sporedu nocoj in jutri v Gallusovi dvorani CD-ja. Dirigira Daniel Harding, na sporedu pa so mogočne skladbe R. Straussa, Wagnerja in Debussyja, spored, ki so ga uvrstili v tako imenovani SMS programski sklop.

Comments are closed.