SMG: grand prix na Bitefu za Solo, s TMS o 67., Drugačni sezoni, premiera Ljubimk odpovedana, prestavljena

Tibor Mihelič Sayed, direktor SMG: Ta sezona je Drugačna. Realizirali jo bomo s pol manj denarja kot bi jo pred petnajstimi leti.

Ko smo za objavo pripravljali že pred tremi tedni posneti intervju s Tiborjem Miheličem Sayedom, direktorjem SMG, nas je dosegla sijajna novica, da je na 65_Bitefu v Beogradu grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo prejel performans Solo v režiji in izvedbi Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića in Marka Mandića.

Predstava je nastala v produkciji Nove pošte, že dodobra uveljavljenega ustvarjalnega hibrida SMG in Maske; Tudi letos so podelili dve nagradi grand prix, drugo je dobila belgijska plesna predstava Vsak poskus se bo končal z upognjenimi telesi in polomljenimi kostmi v koreografiji Jana Martensa.

Pogovor z direktorjem SMG smo zastavili z namenom predstaviti novo, 67-o sezono  v tem ljubljanskem gledališču, ki so jo poimenovali Drugačna; Začela sva seveda z razlogi za tako poimenovanje, vendar pa preden zares začnemo: iz SMG so pravkar sporočili, da premiera igre Ljubimki, avstrijske pisateljice in dramatičarke, nobelovke Elfriede Jelinek, ki bi morala biti na sporedu drugo oktobrsko soboto, odpade. Zaradi poškodbe v ansamblu je prestavljena najbrž kar globoko v jesen… Gre sicer za zgodbo, ki v ospredje postavlja mladi ženski in njun socialni položaj, ki ga skušata realizirati v ljubezni z moškim. Ljubimki režira Nina Ramšak Marković

67. sezono so z besedami tistih, ki jim v naši družbi ni dovoljeno, da bi govorili naglas in ki so potisnjeni na rob, zasnovali kot kolaž različnih zgodb o drugih. Tako bodo, poudarja v intervjuju naš sogovornik, več povedali o naših lastnih večnih protislovjih.

31. septembra so na festivalu Bitef v Beogradu premierno uprizorili Krize v režiji Žige Divjaka. Predstava je nastala v koprodukciji Nove pošte (Mladinsko in Maska), Bitefa (Beograd) in Zadruge Domino (Zagreb). Koprodukcija je del evropskega projekta ACT: Art, Climate, Transition, ki se ukvarja s povezovanjem umetnosti in aktivizma z ekologijo in pravičnim prehodom. Ponuja vpogled na potenciale in zadrege kriz, ki vplivajo na naša življenja, pri čemer režiser posebno pozornost znova namenja krizi okolja in razmišlja o človekovi zmožnosti za sodelovanje.

Prva načrtovana premiera na domačem odru je, kot smo omenili že zgoraj, prestavljena, decembra pa načrtujejo premiero 5fantkov.si, uprizoritev po besedilu Simone Semenič in v režiji Vita Tauferja. Vloge bo namesto petih igralk, kot je predvidela avtorica, odigralo pet igralcev v zrelih letih. Januarja se SMG seli v Katedralo Kina Šiške, koproducenta projekta, kjer bo premiero doživela uprizoritev Strah in beda Tretjega rajha, ki jo bo po besedilu Bertolta Brechta režiral Sebastijan Horvat. Švicarski režiser Boris Nikitin bo na oder postavil Poskednji kanček fikcije, katerega premiero načrtujejo v marcu 2023. Ukvarjal se bo s cerkveno dogmo, vprašanji, kaj je vera, kaj prepričanje in kaj resničnost. Zadnja premiera v Drugačni sezoni pa bo aprila 2023. Govorila bo ljudeh, ki lahko z drugimi shajajo le, če so pod vplivom opojnih substanc. Nastala bo po besedilu Duncana Macmillana Ljudje, kraji in stvari, režiral pa jo bo Matjaž Pograjc.

V okviru Nove pošte, ki jo že šesto sezono soustvarjajo z Masko Ljubljana, se bosta poleg Žige Divjaka s Krizami predstavila še režiserka mlajše generacije Tjaša Črnigoj s Spolno vzgojo II in hrvaški dramaturg Sergej Pristaš/CO2 z Nedoločljivim vprašanjem, Boštjan Narat pa bo s šestimi novimi esejisti pripravil drugi cikel gledaliških esejev Takorekoč raziskovalni projekt Enis Maci in Mazluma Nergiza – rezultat mednarodne rezidence, ki jo gostijo v sodelovanju z Goethe-Institutom Slovenija in MGLC-jevo Švicarijo.

Mladinsko v principu ni abonmajski teater a to ne pomeni, da abonmajev ni. Prav nasprotno:  abonmajska ponudba je oblikovana kot Klub Mladinsko in prinaša vrsto ugodnosti, hkrati pa omogoča kar največjo svobodo pri načrtovanju obiska gledališča. Po zelo prijazni ceni 52 € in kot posebej podčrtujejo – lahko upokojenci, dijaki in študenti že za 32 evrov vnaprej kupijo paket vstopnic, ki jih morejo nato izkoristiti za katerokoli predstavo in termin ogleda, kamor lahko povabijo kogarkoli, saj so vstopnice prenosljive in jih lahko porabijo tudi več naenkrat. Vpis v Klub Mladinsko je časovno neomejen, traja vse leto, članske vstopnice pa s koncem sezone ne zapadejo. Vse podrobnosti, ki si jih je vredno podrobneje ogledati, so na spletni strani mladinsko.com

Iz nekih praktičnih in utemeljenih, recimo jim, generacijskih razlogov pa smo bili posebej pozorni na dejstvo, da so ohranili  abonma Gledališče ob petih, ki zajema štiri predstave za ceno 29 evrov; na sporedu so ob delavnikih ob 17. uri; obogatijo jih s pogovorom z ustvarjalci. Abonma, ki je nastal na pobudo Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, je letos dobil poudarjeno medgeneracijski pečat.

Z direktorjem Slovenskega mladinskega gledališča sem se pogovarjal in pogovor tudi posnel ter ga pripravil za objavo – Andrej Pengov; v prispevku in na spletni strani Radia KAOS objavljene fotografije so povzete iz zakladnice foto galerije SMG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *