Sokolovićev cekin za 1500-tega Igralca, ki je igralec…

Morda je minilo poldrugo leto, ko je na eni od novinarskih konferenc, ki jih v SNG Drama Ljubljana pripravijo pred sleherno premiero, ob gostovanjih in drugih dogodkih, ko je ravnatelj Janez Pipan glasno razmišljal, da tovrstnih srečanj z novinarji morda ne bi več organizirali. Če kdaj, je najbrž tokrat, pred tisoč-petsto in tisoč-petsto-prvo ponovitvijo pred 30 leti v Sarajevu prvič odigrane monodrame Igralec je… igralec je… igralec, takšno premišljevanje opustil.

Zijah Sokolović je včeraj, dva dni pred sobotno ponovitvijo »Glumca«, ki mu tudi na Brodwayu najbrž ne najdemo primerjave, za približno ducat osebkov, od tega sedem, morda osem novinarjev, med katerimi so bili tudi fotografi, uprizoril 56-minutno predstavo o predstavi, o Igralcu in o sebi.

20080222_sokolovic_jpg.jpg

Potem pa sem ga – posebej za Radio KAOS – nagovoril k nekaj krajšemu pogovoru. Odgovorov gospoda Zijaha Sokolovića, ki je to monodramo napisal v letu dni, kot sam pravi, zlatega brezdelja med služenjem vojske v neki topničarski enoti, nismo prevajali. S prevodom bi najbrž naredili več škode, kot z nespoštovanjem zakona o medijih. Morda nam bo uspelo prevod pripraviti za objavo na spletni strani, če nas čas ne bo prehitel…

Vse, ki smo sodelovali na tiskovki je Zijah Sokolović obdaril z borovo deščico 120x39x5 mm, z natisnjenim naslov igre, avtorjevim oz. igralčevim imenom in priimkom ter gledališkima maskama, na drugi strani pa z napisom: »Deska, ki življenje pomeni«. Ob tem povabilu na predstavo nas je obogatil tudi s priložnostim cekinom, v zlati valuti 1500-ih sokolovićev.

Tisočpetstota predstava »Igralca« bo na Velikem odru ljubljanske Drame jutri, v soboto, še ena več pa v nedeljo zvečer. Najbrž bi bilo treba videti obe. Saj nobena ni povsem enaka oni prvi ali kateri koli prej. Žal mi je samo, da na tiskovki nismo bili z video kamero. Že ta predstava o predstavi je bila doživetje brez primere. Zvočni posnetek pa imamo. Najbrž edini. In še podpis: Andrej Pengov, novinar… Si predstavljate oddajo s podobnim naslovom: Novinar je … novinar je… novinar. Težko. Ne bi zdržali. Prej bi nastala kakšna – peticija.

[coolplayer]
mms://217.72.76.71/KAOSOD/prispevki/20080222_sokolovic.wma
[/coolplayer]

Leave a Reply

Your email address will not be published.