Stolp Škrlovec v petek; Kantavtorski večer Andreja Kokota: Tudi ti Brutus

Matej Krajnc, eden največjih poznavalcev kantavtorske glasbe pri nas in dolgoletni član žirije razpisa za Mentorjev feferon, o Andreju Kokotu - za Sigic.si: ...Njegova kitara je kladivo, in tudi na ploščo zapiše z velikim fontom: »Kladu je oživu!« Kladivo, s katerim je nekoč že igral, pa to igranje nato odložil zaradi »kariere«. In ko je (novinarsko in kulturno-menadžersko, op,p.) kariero pustil za sabo, je kladivo spet oživelo. To je dokazal na lanskem prazniku glasbe. In to je dokazal tudi z uglasbitvijo pesmi svojega strica, koroškega književnika Andreja Kokota, čigar pesem Prepričanje stoji na tretjem mestu pričujoče plošče... (vir: Vabilo na Koncert protestnega pevca, brez vstopnine)

Konec januarja je Andrej Kokot, ta čas menda edini protestni pevec pri nas, sredi starega mestnega jedra Ljubljane predstavil svoj novi album Et tu, Brute. Album je izšel decembra 2018, v samozaložbi oz. točneje – založilo ga je njegovo društvo Prava beseda; izšel je torej z zamudo a ob ravno pravem času – pred ali tam okrog državnega praznika – Dneva kulture; Zamuda je nastala zaradi, so zapisali v vabilu na petkov koncert, Andrejevega dolgoletnega kulturnega molka ali kot prav tam (v vabilu, namreč) pravi sam: »Zdaj ni čas za sajenje rožic; Udariti je treba po mizi, dokler jo še imamo pred sabo; In je kaj na njej.«

Petkov koncert, Kantavtorski večer Andreja Kokota, bo na samem robu starega dela Kranja v Stolpu Škrlovec, 22_februarja, ob osmih zvečer.

V promocijskih gradivih, priloženih vabilu na ta koncert, so med drugim zapisali tudi, da se je kot glasbenik vspostavil ali če hočete – začel v javnosti pojavljati – na pragu osemdesetih, ko je vznikalo desetletje obetavnih sprememb. Taka je bila in je še vedno tudi njegova glasba, taka so bila in so še kar naprej njegova sporočila; Začel je s Kladvi, nadaljeval kot protestni pevec – kantavtor in vztrajal do začetka drugih karier sredi osemdesetih. Po dolgoletnem zatišju je sramežljivo znova vzniknil v letu 2008, ko je ugotovil, da so mnoge njegove pesmi še vedno aktualne. Čeprav so nastale tudi pred več kot tridesetimi leti, ko jih je pisal v nekem drugem času za njegovo generacijo, so danes ponovno aktualne za generacijo njegovih otrok, ki so na popolnoma enakih življenjskih prelomnicah, kot je bil on sam v onih časih. Samostojni album s trinajstimi skladbami ali lkot rad reče – dvanajstimi in pol – in z naslovom Et tu, Brute, ki podčrtuje njegovo pevsko, skladateljsko in pesniško ter v zadnjem času tudi pisateljsko snovanje in ustavrjanje. Sodeluje na literarnih festivalih, kjer je bila njegova Črtica za tretje tisočletje tudi že nagrajena.

Andrej Kokot je frontman skupine Jahači revolucije, v glasbeno-literarno izobraževalnem projektu Zaigrajmo pesnike pa nastopa kot vokalno-govorni del dueta z Boštjanom Sokličem (Tantadruj, Jezdeci škrlatne kadulje). Piše pesmi, kratke zgodbe, dramska besedila in aforitme ter zaključuje svoj prvi roman. Nastopa doma in v tujini, predvsem na območjih nekdanje Jugoslavije.

Pred njegovim nastopom, ki so ga organizatorji iz kranjske Laerjeve hiše kot Kantavtorski večer Andreja Kokota, se je z njim posebej za Radio KAOS, pogovarjal Andrej Pengov. V tem pogovoru je razkril tudi neko intimno podrobnost, povezano s – pred sedmimi leti umrlim – soimenjakom, pesnikom in literarnim ustvarjalcem z Avstrijske Koroške, Andrejem Kokotom, njegovim stricem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *