Vrata z odra v zakulisje Odhoda vlakov na Mali sceni MGL

Primož Ekart, režiser: Petr Zelenka se je tega besedila lotil iz navdušenja nad igrami Michaela Frayna in iz naklonjenosti, najbrž kar ljubezni do igralcev in gledališke igre. Petra Pogorevc, dramaturginja: Eno od ključnih sporočil Zelekove igre je podarjanje igralske veščine in kolikšen napor zahteva od igralca na odru in za njim. Lahotnost igre na odru ima svoje nasprotje za kulisami in to Odhodi vlakov sijajno razkrivajo. Barbara Hieng Samobor, direktorica in programska vodja MGL: To je igra o veličini, strasti, tudi bolečini, vidnem in nevidnem, publiki zastrtem pogledu o igralski čarovniji. To igro imenujejo tudi etuda za dva sijajna igralca. To je praznik igralskega poklica.

V MGL-ju vstopajo v poprazničnini čas z jutrišnjo uradno premiero komedije Odhodi vlakov češkega ustvarjalca Petra Zelenke. Prevod besedila za to igro na Mali sceni, ki so jo pred tem sicer že uprizorili na dveh predpremierah ob koncu lanskega leta, je delo Tatjane Jamnik; Zgodba se naplete potem, ko zakonca Jo in Stephen na večerjo povabita dva para, a pozabljivi Stephen povabi tudi zapuščenega moža prijateljice, ki prihaja s svojim novim partnerjem; Prvo slovensko uprizoritev igre s katero vstopajo v leto 2019 in v drugo polovico aktualne gledališke sezone je režiral Primož Ekart, naš prvi sogovornik.

Zahtevno nalogo igralcev, ki ob njunih glavnih, pravzaprav izhodiščnih vlogah oblikujeta več gledaliških likov, so v gledališču že ob prvih razmislekih o uprizoritvi te igre, ko je kazalo, da bo režijo prevzel pred nekaj več kot letom dni umrli prvak ljubljanske Drame Jernej Šugman, naložili Mojci Funkl in Primožu Pirnatu, ki na odru ustvarita kar sedem likov; Odločitvi, da Odhode vlakov uvrstijo v repertoar MGL, je vsekakor botrovalo tudi v svetu odmevno ustvarjanje češkega avtorja Petra Zelenke, sprva bolj znanega kot prevajalca in filmskega scenarista ter šele kasneje gledališkega dramatika. Odhode vlakov je napisal spodbujen z navdušenjem nad bulvarko Michaela Frayna Kitajci – enodejanko za dva igralca in z tudi njegovo predstavo Hrup za odrom. Tudi o tem smo se pogovarjali z dramatrginjo Petro Pogorevc.

Da bi zvedeli, zakaj je ta komedija o zadregah, zahtevnostih in užitkih igralskega poklica povezana z odhodi in ne morda prihodi vlakov, bo treba v MGL. Kljub podčrtaju, da so glavna scenografska struktura vrata – ne ena, vsaj tri smo našteli ob kratek pogledu na oder pred vajo, odgovora na to doslej nezastavljeno vprašanje (še) nismo našli ne v promocijskih gradivih, ne v pretehtano sestavljenem gledališkem listu in ne na včerajšnji novinarski predstavitvi krstne uprizoritve. Igralcema ta igra naloži za okrog 50 minut besedila – vsakemu. Zgleduje se po formatu burleske iz začetkov minulega stoletja, kjer sicer prevladujejo prvine kot so gib, geg in glasba. Slkadatelj Davor Herceg, avtor glasbe, se je odločil za romantično vzdušje in akcijo, strast in čutenje, kot jih zmore ustvariti tango, kostume in sceno je oblikovala mlada mojstrica Vasilija Fišer, svetlobo je oblikoval Boštjan Kos, za govor pa je skrbel lektor Martin Vrtačnik.

Ampak – za konec se vrnimo na – začetek, tja kjer so načrtovali Odhode vlakov. V postajno načelstvo, pravzaprav v kabinet, kjer ustvarjajo repetoarni vozni red. Tako kot mora vlak vedno odpeljati s postaje in prispeti na cilj, se ne sme zgoditi, da bi gledališka predstava odpadla in vedno jo je treba pripeljati na končno postajo, kjer se zgodi poklon in pričakuje aplavz. Direktorica in proramska vodja MGL Barbara Hieng Samobor.

Za Radio KAOS sem vozne rede Odhodv vlakov s kamero v foyerju MGL proučeval Andrej Pengov. V prispevku uporabljene fotografije z vaj so delo Petra Giodanija, glasba pa je, kot že navedeno, delo skladatelja Davorja Hercega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *