Janez Stanovnik ob 1. maju o enotnosti Slovencev v uporu zoper okupatorje

Partizan, diplomat in nekdanji predsednik o borbi za svobodo

Spoštovani! Poslušate Radio Kričač. Ne več na kratkem valu 41 metrov, kot v znamenitem avizu, s katerim smo pravkar napovedali to oddajo in ki je replika onega izvirnega izpred 76, 75 let, pač pa na modulirani frekvenci 88.8 MHz. In gledate ga tudi lahko, če se prilopite na medmrežni naslov www.radiokričač.si ali www.radiokaos.info.

V pozno popoldne in večer se preveša Prvi maj, ki smo ga po vsej Sloveniji obeležili s številnimi prireditvami. Danes zarana že z budnicami godb na pihala in potem s prireditvami, govori, pesmijo ter delavsko in partizansko glasbo, sinoči pa s številnimi zborovanji ob kresovih. Eno največjih je bilo na ljubljanskem Rožniku, kjer se je glavnega sindikanega zborovanja v državi udeležilo okrog 20.000 ljudi. Nagovorili so jih predstavniki štirih sindikalnih central, katerih sporočilo je bilo, da so skupaj močnejši in da mora vsak sindikat v okviru svoje panoge ali dejavnosti pomembno povečati stevilčnost, če naj povrne pravice delavcem, ki so si jih izborili v povsem drugih družbenih okoliščinah že pred 130 leti, danes pa se lastniki kapitala vedejo, kot da jih nikoli ni bilo.

Današnje dopoldne pa je bilo namenjeno sporočilom, ki presegajo sindikalne programe, jih pa pomembno podpirajo. Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru množice, ki je napolnila prireditveno rožniško trato ter poti pod cerkvijo ter dvorišče na Cankarjevem vrhu, podčrtal, da v boju za delavske pravice ne smemo popuščati. Poštenemu delu gresta čast in oblast, je večkrat poudaril in napovedal, da se prej ko slej tudi izkoriščevalskemu kapitalizmu čas izteka. Podrobneje bomo o dogajanjih na Rožniku poročali v prihodnjih Kričačevih prispevkih in oddajah, zdaj pa prisluhnimo našemu gostu, ki smo ga obiskali tik pred prazniki.

V pogovoru s kričačevcem Marjanom Rogljem je dr. Janez Stanovnik obudil spomine na ustanovitev OF in prve dni druge svetovne vojne, izjemno enotnost večine slovenskega naroda pri uporu in odporu zoper okupatorje, opozoril pa je tudi na pomembnost in razsežnosti mednarodnega delavskega povezovanja in na veličastno obdobje dokončne osvoboditve, ki je zaradi dolžnosti v vodstvu nove oblasti ni dočakal v Ljubljani. Ob koncu pogovora pa je z anekdoto iz svoje diplomatske prakse opozoril na odličnost mnogih ljudi, ki si na svetu prizadevajo za enakopravnost in mir med narodi, med ljudmi sveta, kar je ena največjih vrednot, ki smo jih lahko deležni.

Z dr. Janezom Stanovnikom se je za Radio KAOS pogovarjal Marjan Rogelj. Prispevek redakcijsko sopodpisuje Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *