Kričač, radio Osvobodilne fronte slovenskega naroda

To je zgodba o pravem, medvojnem Kričaču – od novembra 1941 do aprila 1942. Sestavili smo jo s pomočjo različnih virov, s posnetki, ki so nastali večinoma v dneh okrog 40.obletnice začetkov oddajanja Kričača, zvečine iz osebnih arhivov. Oblikovali smo jo kot oddajo ob 78-letnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda – s pričevanji glavnih, a vendar sploh ne edinih sodelavcev Radia Kričač in aktivistov OF v letih 1941 in 1942.

Oddajo s posameznimi pripovedmi in na iztrganih lističih zapisane zgodbe o Kričaču smo jo po koščkih izbrskali iz zasebnih virov nekaterih avtorjev spominskega oddajanja ter prijateljev in svojcev nekdanjih ustvarjalcev Radia Kričač. Kričačeva zgodba je seveda obsežnejša in celovitejša, kot jo je mogoče razbrati v tej oddaji, vendar bo taka, kot jo boste slišali v celoti ali po posameznih koščkih, še nekaj časa, morda za vedno, tudi ostala; S prenehanjem oddajanja Radia Kričač, kar se je zgodilo v aprilskih dneh pred sedeminsedemdesetimi leti, potem, ko so italijanski fašisti v domovanjih Ljubljančanov zaplenili skoraj vse radijske sprejemnike, se seveda zgodba posebne, propagandne, danes bi rekli promocijske oblike boja, ki ga je bojeval radijski sektor OF, še zdaleč ni končala; Nadaljeval ga je ROF – Radio Osvobodilna fronta, z oddajanji na že osvobojenem ozemlju; In ni šlo zgolj za oddajanje “nekega uporniškega radia”; To je bilo tudi izjemno kulturno dejanje – ne “zgolj” samo po sebi, »per se«, tudi po vsebini programa, za kar je poskrbela izjemna uredniška ekipa in vrsta kulturnih delavcev, umetnikov ter aktivistov in partizanov v takratnih vojnih viharjih in v zaledju bojev, na osvobojenem ozemlju.

Poleg tega pa so bile partizanske enote in njihova vodstva povezana z brezžičnimi zvezami tako dobro, da so se temu čudili tudi v zavezniških vojskah. Radijski sektor OF in kasneje partizanske vojske je deloval izjemno uspešno, glas upora in svobode pa je odzvanjal ne le po ozemlju nekdanje skupne države in prek slovenskega narodnostnega ozemlja na severu, zahodu in jugu in krepko preko in daleč čez njegove robove. Slišali so ga tudi v Severni Afriki.

Prvi govorec v oddaji je Milko Goršič, ki je po Tonetu Tomšiču prevzel vodenje radijskega sektorja OF. Ob njem pa v oddaji nastopajo tudi Drago Hartner Hari, Miloš Brelih, Rudi Berce, Vida Tom Lasič – Jelka, Milan Osredkar in Jože Dolenc.

Oddaja prinaša pričevanja o Radiu Kričač, ki so bila posneta zvečine ob 40.obletnici začetka njegovega oddajanja, pa tudi ob drugih priložnostih. S to oddajo začenjamo letošnje spominsko oddajanje Radia Kričač. V teh prazničnih in ob-prazničnih dneh – od Dneva upora proti okupatorju pa do Dneva osvoboditve Ljubljane in Evrope – bomo na frekvenci 88.8 MHz in v medmrežju prek portalov Radia KRIČAČ in Radia KAOS ter v naboru TV programov distributerja T-2 predvajali uporniško in revolucionarno ter domoljubno glasbo, spomine udeležencev upora, aktivistov in partizanskih borcev ter mladih pa tudi že izkušenih sindikalnih delavcev, ki se v razmerah današnjega, več ali manj povampirjenega kapitalizma, borijo za – v peteklosti že priborjene, zdaj pa znova usihajoče delavske pravice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *