Svetovni vrh knjige in evropska prestolnica kulture

V Kinu Šiška pa Mona Lisa in YU GO

Tudi druga letošnja oddaja iz niza Umetnost KAOSA je zasnovana kot triptih z informativnimi, razčlenjevalnimi in raziskovalnimi, pogovornimi ter komentatorskimi prispevki, s katerimi bomo posegali na polje lepega in pretežno še neodkritega v umetnosti in morda tudi malce na polja znanosti. Glavna rubrika Generator je posvečena Svetovnemu vrhu knjige, ki se bo v okviru Ljubljane – svetovne prestolnice knjige, začel prihodnji četrtek v Cankarjevem domu. Naša sogovornika sta Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in Mitja Zupančič, gonilna moč tega dogodka in predsednik organizacijskega odbora Svetovnega vrha knjige. Delovanje Generatorja pa je nadzoroval in ga krmilil vse do Izostritev Franci Kapler, s pogovorom z dr. Grilcem pa ga je začel Andrej Pengov.

V Izostritvah smo se pogovarjali z Mitjo Čandrom, urednikom knjižne zbirke Beletrina pri Študentski založbi, ki je jeseni prevzel tudi breme prvega človeka Evropske prestolnice kulture. Prve Beletrinine letošnje izdaje in EPK sta glavni temi tega pogovora. Spogledovanja pa so nas »potegnila« v Kino Šiška, Center urbane kulture, ki bo jutri znova v znamenju YU GO glasbe, pojutrišnjem pa Louvrske Mone Lise v stripu. Z nami so bili Matjaž Manček, Piera Ravnikar ter kustos Fabrice Douar iz muzeja Louvre in – kot se je izkazalo kasneje – tudi gospa Patricia Košir iz Francoskega inštituta Charles Nodier.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.

Govorili smo o Svetovnem vrhu knjige, ki bo že čez teden in dan v Cankarjevem domu in s tem v zvezi tudi o razmerju med elektronskimi in tiskanimi knjigami, vlogi strežnika Google na področju knjige, spremenjenih poslovnih modelih založništva in knjigotrštva ter njihovem vpliv na kakovost podanih informacij, državno podprti politiki spreminjanja knjižnega okolja, pomenu prevajanja in kulturne izmenjave na področju knjige, vplivu knjig na preteklo, sedanjo in prihodnjo civilizacijo…

Kot pomembno vsebino iztekajočega se projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige smo opozorili tudi na Ljubljansko listino, ki bo podčrtala pomen knjige kot nosilke razvoja človeka in družbe. Vendar se s tem ta vrhunski dvodnevni dogodek ne bo izčrpal, saj bo zasedal bo tudi Unescov regionalni forum, ki bo obravnaval kulturno raznolikost v jugovzhodni Evropi. O vsem tem, pa tudi o drugih, tudi znanstveno relevantnih rečeh, povezanih s knjigo in njeno aktualno svetovno metropolo Ljubljano, smo razpirali, brusili in vrtali v pogovorih z dr. Urošem Grilcem, načelnikom oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in Mitjo Zupančičem, predsednikom organizacijskega odbora Svetovnega vrha knjige.

V Izostritvah smo se znova posvetili knjigam; vsaj na začetku… kasneje, po vmesnem obisku Centra urbane kulture v Šiški pa znova prestolnici: tokrat Mariboru, ki bo sredi prihodnjega januarja vstopil v razred evropskih prestolnic kulture. Naš sogovornik je bil gospod Mitja Čander, urednik zbirke Beletrina v Študentski založbi in predsednik organizacijskega odbora EPK. Predstavitev štirih knjig in štirih avtorjev je bil sveženj, ki smo ga ostrili v prvem delu druge rubrike današnje oddaje Umetnost KAOSA: Nacistična literatura v Amerikah, Oblika raja, Opoldne zaplešejo škornji in Pedagoški triptih, katerih avtorji so Roberto Bolaño, Uroš Zupan, Zdenko Kodrič in Uroš Merc. Drugi del pogovora z gospodom Mitjo Čandrom, pa smo namenili reanimaciji duše njihovega in, ne boste verjeli, tudi našega Maribora, njegove okolice in še nekaterih slovenskih krajev – z Evropsko prestolnico kulture, ki nosi – na prvi pogled še precej oddaljeno letnico 2011. Čandrova naloga namreč je, da se kot programski direktor EPK-ja – po zgledu dr. Grmca – s tem inštrumentarijem in usposobljenimi zdravilskimi ekipami loti oživljanja »totega konca«. Zaradi nujnih delovnih obveznosti kuratorja in kustosa pariškega muzeja Louvre, gospoda Fabriceja Douarja, katerega udeležbo nam programska sodelavka Centra urbane kulture Kino Šiška Piera Ravnikar zagotovila tako rekoč tik pred zdajci, smo drugi del pogovora z Mitjo Čandrom prihranili prav za konec oddaje. Piera pa je v studio pripeljala tudi gospo Patricio Košir iz Francoskega inštituta Charles Nodier, kjer so »krivi« ali bolje – zaslužni, da je ta, za naše razumevanje Louvra vsekakor nenavadna razstava, na ogled tudi v Ljubljani: Mona Lisa v stripu. Odpirajo jo v petek zvečer, na ogled pa bo tja do tretje dekade v aprilu. Že jutri pa v Šiški nadaljujejo z glasbenim nizom YU GO. Matjaž Manček nam je predstavil tokrat nastopajoče – The Bambi Molesters, prvake surf rock glasbe, ki jih bo nanesel valu novega albuma »As The Dark Wave Swells«; Z njimi se bodo družili angleški kompanjoni The Penny Black Remedy, s katerimi so skupaj osvajali britanske odre na nedavni turneji po Otoku. Za uvod v večer, ki se bo začel okrog 21.ure in bo po napovedih trajal morda celo do prvega svita, pa bo poskrbel vojvodinski glasbeno-kabarejski punk-etno fenomem Zbogom Brus Li.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *