14. Martinovanje v Ljubljani z vinsko kraljico Sarad Stadler.

Rado Stojanovič, Ljubljanska vinska pot: Letos je kar nekaj novosti; Z letošnjim Martinovanjem v Ljubljani začenjamo skupni projekt hotelov v središču mesta - »November mesec vina in kulinarike v Ljubljani«, ko bomo skupaj s Slovenskim festivalom vin predstavili poseben izbor festivalskih vin in hotelske kulinarike, ki jo bodo obiskovalcem nudili ves mesec – tja do 19. Slovenskega festivala vin in 9. Festivala kulinarike, ki se bosta dogajala 25.in 26. novembra v vseh sodelujočih hotelih.

Deset let je tega, ko so se v Turizmu Ljubljana skupaj z gostinci iz mestnega jedra in gostujočimi vinarji, odločli pripraviti vinsko kulinarično prireditev, ki bi popestrila dogajanja na javnih površinah in prispevala k oživitvi starega mestnega jedra. Dve leti kasneje nastane v povezavi s podjetjem Rada Stojanoviča znanim pod blagovno znamko Radostne prieditve projekt Ljubljanska vinska pot, ki je že nekaj časa organizirana dvakrat na leto. Pozno pomladi jo poznamo kot Poletna vinska razvajanja, jeseni pa kot Martinovanje v Ljubljani. Župan Zoran Jankovič je prireditev podprl in ji tudi ponudil gostoljubje v nekaterih prostorih mestne hiše.

Tako bo tudi letos, natančneje to soboto, 5. novembra, ko bo mestno jedro Ljubljane v čast svetemu Martinu zaživelo z vinom in kulinariko na ulicah mestnega jedra – od Mestnega trga do Tromostovja. Nekaj podrobnosti o letošnjem že 14. Martinovanju v Ljubljani in nam je nanizal Rado Stojanovič, direktor projekta Ljubljanska vinska pot.

Kot je že v navadi pa se bo tudi na tokratni Ljubljanski vinski poti možno sprehoditi skozi »Okuse Ljubljane«; Sodelovalo bo sedem gostinskih lokalov; V projektu Ljubljanske vinske poti in Martinovanja prvič povezanega nastopa vseh hotelov v središču mesta bodo z izbranimi vinskimi destinacijami v organizaciji Turizma Ljubljana organizirane tudi posebne vinske turneje za turiste.

Za sklep pa morda še ta zanimivost: Zdaj že znamenita gostilnica z roba Starega trga,
Druga violina, bo iz Ljubljanice dvignila vinski zaklad, ki ga od Poletnih vinskih razvajanj hrani v Ljubljanici. In kot se za martinovanje spodobi, bodo pestro vinsko ponudbo dopolnila tudi mlada vina. Projekt »Pubec« bo namreč obiskovalcem ponudil številna mlada vina Štajerskih vinarjev.

V STICu sem za Radio KAOS oni dan bil – Andrej Pengov. V prispevku smo uporabili fotografije, ki jih je za Lljubljansko vinsko pot posnela Jana Jocif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *