58. Jazz festival Ljubljana z odzvenom zapuščine Johna Coltrana

Bogdan Benigar, direktor in ob Pedru Costa tudi umetniški vodja Jazz festivala Ljubljana: Pohiteti bo treba z nakupom vstopnic za nastop Emilia Mårtensson Tria in Yussef Dayes Tria, saj so vstopnice za ta dva koncerta skoraj že pošle, med glavne dogodke pa gre vsekakor šteti nastop 80-letnega Archieja Sheppa, ki v zgodovini jazza sodi med najbolj prepričljive saksofoniste; poklonil se bo Johnu Coltranu.

Program letošnjega Jazz festivala Ljubljana, že 58-i po vrsti, se bo začel v sredo, zgodaj zvečer, še za dneva, osemindvajsetega junija, z nastopom libanonsko-egiptovsko-turško-ameriške skupine Karkhana; Otvoritveni dogodek pa bo že večer prej v torek, v Parku Evropa pred Cankarjevim domom in v njegovi Veliki sprejemni dvorani z večmedijsko instalacijo Dréja Hočevarja in otvoritvenim večmedijskim performansom.

Kar nekaj dogodkov pa se je v dneh in tednih poprej že zgodilo – razstava plakatov skopskega Jazz festivala Zapletaj preprosto v avli NLB in nastop skupine mladih jazzistov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na njeni otvoritvi ter potem še na treh koncertih v Paviljonu na kongesnem trgu, pa četrtkova in petkova projekcija dokumentarca o Johnu Coltranu in torkov popoldanski pred-dogodek s solo nastopom saksofonista Akosha S; – še pred Hočevarjevo instalacijo, ko bodo odprli tudi razstavi fotografij Oliverja Belopete – Zaradi jazza in ilustracij v živo Lene Czerniawse – Improvizirana risba.

Za podrobnejšo predstavitev dogajanja na letošnjem Jazz festivalu Ljubljana smo v studio Radia KAOS povabili direktorja in enega od dveh umetniških vodij festivala Bogdana Benigarja. Z njim sem se pogovarjal Andrej Pengov. Za uvod v pogovor pa smo poslušali Lucio Cadotsch v skladbi Some Other Springs. V Sloveniji smo jo spoznali že kot pevko berlinske zasedbe Schneeweiss + Rosenrot s koncertom v Kinu Šiška, ki je sledil sijajnemu nastopu zasedbe na predstavitvi najboljših jazzovskih talentov na prestižnem festivalu 12 Points v Portu. Pevka s prečudovitim glasom, močno vpetim v zvočnost briljantnega tria, ki zabriše časovni razmik ter v današnji hiperaktivni berlinski živahnosti najde trenutek zase in ljubečega poslušalca, so v napovedi nastopa med drugim zapisali organizatorji. Nastopila bo torej v švičarsko – švedski zasedbi, s koncertom naslovljenim z njenim prvencem Speak low, kjer jo bosta na kontrabasu in saksofonu spremljala Petter Eldh in Otis Sandsjö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *