Delni Sončev mrk nad Ljubljano

Vrhunec mrka je bil ob 10.40

Ob 10. uri in 40 minut je bilo nad Ljubljano opazno temneje kot uro pred tem. Takrat je namreč vrhunec dosegel delni sončni mrk, ki je bil viden v večjem delu Evrope. V Ljubljani so razna astronomska društva in druge ustanove organizirala množično opazovanje tega relativno redkega astronomskega pojava.

Tam so pripravili teleskope, daljnoglede in drugo opremo za opazovanje, ki so jo prekrili s posebnimi UV in drugimi filtri, saj neposredno gledanje v sonce lahko poškoduje tako človeško oko kot tipala kamer in fotoaparatov.

Luna se je Sončeve ploskve prvič (navidezno) dotaknila okoli pol desete dopoldan, Zemlja pa je iz Lunine sence izstopila malo pred poldnevom. Popolni sončni mrk je bil sicer viden le na severu Evrope, na Färskih otokih in tik pod arktičnim krogom, kjer je popolni mrk trajal kar tri minute.

Za razliko od popolnega sončnega mrka, ki je s posamezne točke na Zemlji viden le enkrat na okoli dvesto let, so delni sončni mrki dosti bolj pogosti. Naslednjega bomo lahko v naših krajih videli čez sedem let, leta 2022.

Sončevemu mrku navadno kmalu sledi tudi Lunin mrk. Ta se bo naslednjič zgodil 4. aprila, vendar pri nas ne bo viden, bomo pa lahko videli tistega 28. septembra letos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.