Dvajseta Ana Desetnica in njeni mojstri uličnega gledališča

Goro Osojnik, vodja 20. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica: naš letošnji meni ponuja osem festivalskih zvrsti. Ulično gledališče je odprto, živo in živahno, vendar ne pretirano cirkuško in ne nujno samo komedijantsko. Nastopa 38 uličnih umetnikov oziroma umetniških skupin iz 15 držav sveta, ki bodo uprizorili 41 različnih predstav in intervencij. Slovenska ulica tu spodaj postane mestna dnevna soba...

Ana Desetnica praznuje 20. rojstni dan! Tudi v jubilejnem letu zganja norčije po vsej Sloveniji, svojo pot je začela predprejšnjo soboto na Lentu, ali kot zapiše v uvodniku programskega časopisa, ki je hkrati tudi katalog festivala, Goro Osojmik, naš popoldanski sogovornik, točneje povedano, se je začela na reki Dravi, na Lentu, kjer se je odvila veličastna otvoritvena predstava Aqua Forte francoske skupine Ilotopie; Od tam so nadaljevali v Kranj, pa v Ilirsko Bistrico, da bi že naslednji dan izpolnili pričakovanja novomeškega vagabunda Rudija Potepuškga, ki se je potem pridružil Anini karavavani.

Prvi teden popotovanja po deželi med 12-imi mesti – trinajsta je prav te dni Ljubljana – je Ana sklenila z rajanjem na obrobju kočevskih pragozdov in v idiličnem okolju Šmartnega v Brdih; Vseh njenih postaj tako ali tako nismo našteli, povsod pa so pripravili odličen ulično-gledališki program. Ana Desetnica vsakič znova namreč poskrbi, da ulice pokažejo svoj drugi obraz in da za tistompopoldne ali večer postanejo naša dnevna soba. V najbolj urbanem okolju, to je v strogem središču Ljubljane, so umetniki dvajsete Ane Desetnice ustvarili prešerno vzdušje in prenetljive komedijantske, glasbene in cirkuške predstave – tudi pod poslovno stavbo Konzorcij, kjer ima sedež Radio KAOS. Pa ne le tu spodaj – na vsem raztežaju Slovenske ceste, kjer je vsakdanji promet urejen drugače kot na njenem severenem in južnem delu ali na drugih mestnih ulicah.

Od četrtka pa do sobote, štri popoldneve in večere bodo ti izbrani mestni prostori in ulice služile druženju umetnikov, prebivalcev in obiskovalcev, tudi mnogih tujih turistov, jubilejnega 20. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica. Pridružite se jim, sodelujte v predstavah, nagradite umetnike s pozornostjo, aplavzi in kot na koncu najinega pogovora dvakrat podčrta vodja festivala Goro Osojnik, tudi podprite jih s prispevki in sponzorstvi. Vstopnin na Anine dogodke namreč ni… Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov, v prispevku uporabljene fotografije in deli objavljenega besedila pa so povzeti s spletne strani Ane Monro, nekateri pa so tudi avtorski ali redakcijski izdelki produkcije Radio KAOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *