Dvesto dvajset telefonov in 70 metrov – ob vznožju Nebotičnika: Slišim tvojo stisko…

Dvesto dvajset telefonov (mi smo jih našteli sedem več!) so danes zgodaj dopoldne razpostavili na Slovenski cesti v Ljubljani, prav pod Nebotičnikom. Postavitev so opredelili kot 70 metrsko prostorsko inštalacijo, s katero so želeli že zaradi obsega, velikosti in zasnove tudi z zvočnimi elementi opozoriti na prisotnost stiske, na njeno raznolikost in njene razsežnosti

Dvestodvajset telefonov (mi smo jih našteli sedem več!) so danes zgodaj dopoldne razpostavili na Slovenski cesti v Ljubljani, prav pod Nebotičnikom. Postavitev so opredelili kot 70 metrsko prostorsko inštalacijo, s katero so želeli že zaradi obsega, velikosti in zasnove tudi z z zvočnimi elementi opozoriti na prisotnost stiske, na njeno raznolikost in njene razsežnosti.

Ob vseh lepotah in glamurju, ki jih ta veličastna stavba sredi prestolnice skozi vso svojo dobo pozna, je na njene robove in pod vznožje vpisana tudi marsikatera žalostna, tragična zgodba, ki jo je porodila stiska posameznikov. Od tod, smo razumeli organizatorje te postavitve, je vsaj del zamisli, da so pod sloganom: »Slišim tvojo stisko…« postavili ti – na videz neskončni vrsti telefonskih aparatov. Če si dvignil slušalko katerega od njih, si lahko slišal pripoved človeka, fanta, dekleta, moža ali žene, zgodbo, ki priča o hudi človeški stiski.. In že, če ji zgolj prisluhneš, si morda že opravil veliko delo. Poskusite, preskusite, izklusite ta občutek, to moč in olajšanje hkrati. Danes do večera, do 18.ure, natančneje.

Več in podrobneje pa v pogovoru z gospo Sabino, ki je strokovna moč v društvu Zaupni telefon Samarijan, ki je nevladna, neprofitna, humanitarna in prostovoljska organizacija s statusom delovanja v javnem interesu na področju socialnega varstva.

Nekaj pred poldnevom pa je bila na vrhu ljubljanskega Nebotičnika okrogla miza, na kateri so dan pred svetovnim dnevom preprečevanja samomora govorili o pomenu podpore v težkih trenutkih posameznika in možnih oblikah pomoči v slovenskem prostoru. Pogovor z usposobljenim prostovoljcem Zaupnega telefona Samarijan je eden od načinov, da s stisko ne ostajamo sami.

Tam, pod Nebotičnikom je bil, za Radio KAOS, tudi Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *