Festival Prelet je od sinoči že v zraku in seveda v Mladinskem in Gleju.

Marko Bratuš, soselektor: Zvrstilo se bo 16 predstav, od tega 14 lastnih produkcij ter 2 iz Hrvaške in Slovenije. Nekatere bodo premierne, vse pa nadnaslovljene tudi v angleščini.

S sinočnjo predstavo Morje in s podnaslovom Happyning, ki je nastala po zamisli Olge Kacjan v soavtorstvu tudi z Natalijo Manojlović, ki je režiserka in ki so jo avtorsko sooblikovali tudi nastopajoči – ob Olgi Kacjan še Janja Majzelj, Nino de Gleria in Jelena Ždrale, se je začel letošnji, 9. po vrsti gledališki Festival Prelet. Od leta 2012 ga družno organizirata Slovensko mladinsko gledališče in Gledališče Glej. Že pred osmimi leti pa ga je zasnovalo Mladinsko samo – predvsem z namenom občinstvu ponuditi dokaj strnjen, v tednu ali nekaj več razvrščeni pregled najodmevnejših predstav s svojega repertoarja. Z Glejem se je v tem projektu Mladinsko povezalo predvsem zato, ker je to dokaj zahteven organizacijski in produkcijski projekt in ker je Gledališče Glej prostor svežih, novih energij, kjer vznikajo vedno nove generacije gledališčnikov. Mimogrede – Glej je najstarejše še delujoče eksperimentalno gledališče v Sloveniji, ki ga s SMG povezujejo podobno razmišljanje o umetnosti in njeni družbeni vlogi, pa tudi nenehna prizadevanja za razpiranje in širjenje meja umetnosti.

Festival Prelet je namenjen tudi tujcem, ki prav v tem času množično obiskujejo Ljubljano ali pa so pri nas že dlje časa nastanjeni, zato so vse predstave opremljene tudi z nadnapisi v angleškem jeziku.

Dan po otvoritveni predstavi in prvi uradni žurki, nas je v studiu obiskal dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gleja ter eden od dveh ključnih programskih ljudi tega festivala Marko Bratuš. Ob njem ga sopodpisuje tudi novi umetniški vodja SMG Goran Injac. Festival bo trajal vse do 29. maja, ko se bo na odrih obeh gledališč zvrstilo 16 predstav, med njimi štirinajst lastnih produkcij ter gostujoči iz Hrvaške in Slovenije.

Obe gledališči sta v slovenskem in mednarodnem prostoru znani kot drugačni, mejni in butični, saj v njiju gledalci izkusijo vse tisto, kar ponuja sodobni teater, nam je pogovoru zatrjeval naš sogovornik in posebej opozoril tudi na obgledališke dogodke, kot so konferenca Trojka in vsakodnevno – prej ko slej – vsakonočno druženje vseh Preletovcev in obiskovalcev njihovih predstav v klubu Daktari,kje bo pogovore z ustvarjalci predstav, v angleškem jeziku moderiral Mladen Alexiev.

Pogovor z Markom Bratušem pa sta za Radio KAOS pripravila Andrej Pengov in Nina Radoš.

Leave a Reply

Your email address will not be published.