Godibodi enajstič. Tokrat na Ljubljanskem gradu in z Janezom Dovčem na Radiu KAOS.

Janez Dovč: Bodi in godi je bil festival Godibodi že desetkrat doslej. Bo tudi enajstič in v veliko zadovoljstvo vseh ustvarjalcev, ki jih v Celinki nagovorimo k sodelovanju, je producentsko vodenje prevzel JZ Ljubljanski grad. V Založbi Celinka imamo tako več časa za nastajanje in oblikovanje izvrstne vsebine, ki jo ustavrijo izključno slovenski ustvarjalci sodobne in etno glasbe ter poezije.

Po desetih letih, se pravi, enajstič, bo festival sodobne avtorske in etno glasbe tokrat prvič na Ljubljanskem gradu. Od jutri, prvega četrtka v juniju pa vse do sobote, 9_junija se bo zvrstilo osem koncertov glasbe, ki je nastajala zadnje leto dni, morda tudi prej in katere avtorji so izključno slovenski glasbeniki, skladatelji, pesniki in literati; Organizatorji in producenti – glavna sta in Javni zavod Ljubljanski grad in Založba Celinka – napovedujejo tri večere popolnih, celovitih koncertnih doživljanj in doživetij; Mikro lokaciji sta Hribarjeva dvorana in grajsko dvorišče, če bo le vreme dopuščalo. Festival bodo odprli Šlajni, prvi večer pa nadaljevali še Buh in Nula Kelvina.

O vseh treh programskih večerih smo se pogovarjali z očetom (in hkrati mamo) sijajne izmišljije kot je Godibodi, Janezom Dovčem, ampak preden si na poslušanje ogledate ta pogovor še rešitev nečesa, kar je za mnoge, če ne že za večino, pravi slovenski rebus; Šlajn, pravilneje linj, je riba, ki se odlično znajde v kalnih, blatnih vodah Cerkniškega jezera, osiromašenih s kisikom; In če verjamete zapisu na Godibodijevem portalu, je ta riba poimenovana po avtohtoni folk-country skupini Šlajn, ki se prav tako potika po nepregledni in zadušljivi močvari slovenske glasbe in je bistra voda mainstreama najbrž nikoli ne bo ponesla s seboj, so še zapisali tamkaj. Več pa kot rečeno in zapisano, v pogovoru z maestrom Dovčem.

Govorili smo seveda predvsem o programu letošnjega festivala, ne pa samo o tem. Zato velja intervjuju vsekakor prisluhniti. Za oporo – sem in tja rahlo raztresenemu – pogovoru pa tudi v tej obliki objavljamo podrobnejši program 11. festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi.

V četrtek, 7. junija, nastopajo torej Šlajn, Buh, Nula Kelvina, v petek, 8. junija pa Orkestrada, Počeni škafi in Yanu, v soboto, 9. junija, za tretji dan festivala pa so pripravili festivalsko produkcijo z naslovom Metulji gredo v nebo. To bo sploh poseben večer s Tajo Božič in Revijo pesmi Roka Vilčnika. Saj veste – tistega, ki mu v Drami in drugih gledališčih rečejo Rok Gre. Rokove pesmi bodo izvajali Aleksandra Ilijevski, Maja Keuc, Bilbi, Ana Mravlje, Noa Vilčnik, Rokova sestra in Brodolomčeva soproga; Brodolomec bo seveda nastopil z njo. Predskupina te festivalske produkcije pa bo že omenjena Taja Božič z zasedbo Kirkwaalds.

Zakaj je Vilčnik Rok gre? Zakaj že? Ha, zato pa bi bilo treba pobrskati po arhivu Radia KAOS in poiskati naš intervju s tem po svoje odštekanim mojstrom besed in besedišč. Festivalski komplet vstopnic je dostopen po udobni ceni 29-ih evrov, posamični koncert, se pravi večer, pa po 12 teh evropskih krajcarjev. Všteta je tudi povratna vozovnica za vzpenjačo… Za študente, upokojence in skupine, najbrž pa tudi za vojake in druge uniformirance (če gre za vsaj poldrugodesetino), so pripravili posebne popuste.
Vstopnice so na voljo v Info centru na Ljubljanskem gradu, ob spodnji postaji vzpenjače ali prek www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si, med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji in še kje.

Ja, še beseda, dve, o konkurenci: deluje tudi spletni Radio GODIBODI.

V tem prispevku so uporabljeni avtorski posnetki Urške Pengov Bitenc s tiskovne konference na Ljubljanskem gradu dober teden dni pred dogodkom, z Janezom Dovčem pa se je neposredno v programu Radia KAOS pogovarjal Andrej Pengov. Na svidenje, že jutri ob 20. uri v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *